onsdag 18. mai 2016

Nye favoritter og hagens sakte oppvåkning fra vinterdvalen


Det har vært langhelg og noen glade hagedager. Valdreshagen våkner sakte opp fra vinterdvalen, men du verden hvor langsomt dette går, jeg blir så utåmodig! Selv om det har vært sol og godt vær på dagtid ser det ut som kuldegradene om nettene hemmer veksten.
Staudene som ble kjøpt på Hagemessa er endelig blitt plantet ut i hagen og har begynt blomstringa. De lyser flott opp i bedene og har allerede seilte opp som noen av hagens favoritter. Akeleia "Black Barlow" med sin mørk lilla farge er virkelig en skjønnhet, her var det kjærlighet ved første blikk og jeg kan knapt vente til den sprer seg utover og blir "voksen". 
Den andre stauden som fascinerer akkurat nå er flokken "Brise d'Anjou" og her er det ikke de små himmelblå blomstene som er blikkfanget. Nei, det er nemlig bladene! De er varigerte (brokbladet) i grønt med den lekreste kremfarge. Flokken har lagt seg godt ut siden den ble kjøpt og får stadig flere flotte blader. Med en hardførhet på H8 lover dette virkelig godt.
I resten av hagen har det meste begynt å dukke opp igjen av vinterdvalen. Dessverre ser det ut som om vinteren har vært litt streng for noen av staudene, det er ikke alle som har gitt liv fra seg enda. Den strenge kuldeperioden som kom før det ble dypt nok snødekke har nok tatt knekken på både stauder og mulig også noen roser. Akkurat nå ser det dårlig ut for min drømmerose "Rhapsody in Blue" og klatrerosa "Golden Showers". Noen av de andre rosene har frosset ned endel, men kommer friskt fra rota så dette går nok bra. Vi bor tross alt høyt til fjells og har enkelte av rosene på "lån". Men det er fortsatt tidlig ennå så jeg håper i det lengste.
Det er også utrolig tørt i hagen, så hageslangen har vært brukt flittig den siste tida. I ettermiddag var det spådd regn, men dråpene som kom var absolutt ikke nok. Så midt i regnværet fikk hagen en skikkelig omgang med hageslangen. Tror nok kanskje naboene lurte litt der jeg gikk rundt og vannet i hagen ikledd regnfrakk og gummistøvler og med musikk på øret. Jeg hadde ihvertfall en helt utrolig flott stund!
Her er ihvertfall noen bilder fra vår sakte oppvåknende hage, nå vil vi ha ordentlig varme så vi får startet hagesesongen for alvor.

Akeleie "Black Barlow"


Flokk "Brise d'Anjou"


Selvsådde stemor bryr seg heldigvis ikke om kuldegradene om natta
 Sypressvortemelk
Primula i farta
Sibirvalmuene har masse knupper, nå mangler bare varmen
De to klatrerosene "Flammentanz" foran drivhuset har klart vinteren godt

Tulipanene lar virkelig vente på seg
 Klatrehortensia har vist seg å være en ordentlig hardhaus
Pionen "Sarah Bernhardt" kommer med masse flotte røde skudd
Denne alpeklematisen er ikke spesielt stor enda, men full av knupper allikevel
Kattene bor nærmest ute igjen og følger gjerne med på rundtur i hagen
 Inne i drivhuset er det godt og varmt. Mange av frøplantene har flyttet ut og trenger stadig større potter. De siste frøene er endelig i jorda så nå kan egentlig bare sommervarmen komme.
 Tomatplantene vi kjøpte på Hagemessa har såvidt begynt blomstringa
 Favoritt er også den gule dahliaen blitt. Masse glade små gule blomster lyser opp i drivhuset og smiler du ikke av denne så vet ikke jeg...


 Vindruer i farta!
Jeg er så heldig å ha en nabo med samme interesse for hage og drivhus som meg. Vi bytter gjerne litt planter over hagegjerdet og denne flotte duftende basilikumen har jeg fått av henne 
Margeritter er innkjøpt men må pent vente i drivhuset til vi er sikre på frostfrie netter. 
I fjor frøs faktisk margerittene mine så i år tar jeg faktisk ingen sjanser....

Inne i vinduskarmen fortsetter den vakre pelargoniaen Friesdorf blomstringa

8 kommentarer:

 1. Her var det mye lekkert!! Nydelig Akeleie♡ Jeg kjøpte meg to på Hagemessa men de har fått lus... Rakk ikke sette de ut en gang...
  Så gøy med tomatblomster!! Det har ikke jeg enda..
  Nydelige bilder fra den flotte hagen din! Blir spennende å se fremmover:)
  Jeg holder på å planlegge bedet hvor jeg skal ha et par roser og klematis. Mulig jeg sender deg en mld en dag snart;)
  Ønsker deg en fortsatt fin uke Mariann! Jeg har vært litt fraværende en stund, men er på vei tilbake;)

  SvarSlett
 2. Heisann! Black Barlow er en vakker akeleie! Jeg kan trøste deg med at det er ikke så veldig mye blomstring her ennå heller, men det kommer. Jeg mener bestemt at narsissene hadde kommet lenger på denne tiden i fjor. Uansett, de kommer :) Det var også flere planter jeg en stund trodde var døde, men nå er det liv likevel. Jeg ble så glad da jeg oppdaget det! Nå regner det såpass at det hjelper for hagen. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Herlig med slike vårtegn! I det ene øyeblikket føler du plantene nå snart må springe skikkelig ut, for så å oppdage, bare noen dager senere, at alt kommer for fullt! Så nå er det bare tiden for å nyte hvordan det hele aksellererer i fart og intensitet :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 4. Utrolig mange flotte blomster, både akeleier og georgine og vortemelken også.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Så flotte akeleier og Sypressvortemelk...den ser spennende ut.
  Flotte bilder og håper du får varme og sikkelig groforhold hos deg:)

  SvarSlett
 6. Å tenk når det plutselig blir litt varme, da blir det en vårlig eksplosjon i hagen. Her i Målselv står også hagen på vent i kjølige dager, så eg må sitte litt i drivhuset og nyte våren der hver dag! Du har en flott blogg som eg stadig besøker, tjohei!

  SvarSlett
 7. Humm så flotte blomster og bilder Mariann, ikke rart en gleder seg over våren når en ser så mye vakkert som titter frem av mørk jord og vissent løv som du,,magisk,,
  God helg til deg.

  SvarSlett
 8. Se, der var våren kommet til deg. Så herlig! Nå er det bare å nyte og glede seg over alle skjønnhetene som popper opp. Mye fint du har bestilt. Alltid kjekt å kjøpe fra de vi er fornøyde med fra før.
  God ny uke.
  Jannicke

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...