onsdag 28. desember 2016

Årets hardhaus i rosehagen - "Polstjärnan"

  
"Polstjärnan" er klatrerosa for deg som bor i "arktiske strøk" og som tror at du ikke kan ha roser. For dette må da være den mest herdige klatrerosa som finnes! Etter fjorårets kalde vinter var ikke en eneste grein frostskadet mens flere av de andre rosene hadde både frostskader, frøs ned til rota eller døde.Med en herdigheten på H8 tåler den selv de kaldeste vintere og trenger heller ikke vinterdekke. 
Hos oss har rosebusken blitt kjempestor og mange av greiene er godt over 4 meter lange. Den vokser kraftig hver sommer, setter lange skudd og blomstrer overdådig på alle greiner. Når blomstringa er på sitt flotteste er hele rosebusken dekket av hundrevis av små hvite blomster. Blomstene sitter i klaser på opptil 20-60 blomster. En nærmere titt på de små blomstene avslører en liten vakker halvfylt blomst med gule støvbærere som dufter svakt, søtt og deilig.  
"Polstjärnan" er en finsk slyngrose fra 1937. Den har mange store skarpe torner og bør derfor helst plasseres litt vekk fra gangstier og sittegrupper så den ikke hekter i klær eller hårprakt. Rosebusken er engangsblomstrende og blomstrer i flere uker i juni/juli her hos oss.  
Dette er ei rose vi absolutt kan anbefale og kanskje kan vi friste flere til å prøve denne flotte klatrerosa?
Her er noen bilder til fristelse fra sommerens flotte blomstring.


Rosehagens ene eksemplar av "Polstjärnan" står i klatreveggen mot øst. Rosebusken har vokst enormt siden den ble plantet i 2013 og dekker nå hele veggen på 3,5 x 4 meter. Greiene slynger seg godt over 4 meter opp i lufta over verandaen og er litt av et syn i full blomst.
Hele klatreveggen er dekket av små hvite blomster...Den andre rosebusken ble flyttet fra klatreveggen til vestveggen på drivhuset i 2014. Den er ikke blitt fullt så stor men blomstrer likevel villig.


Blomstene er små, ikke mer enn ca 2,5 cm. I klaser på opptil 60 stk ruver de likevel godt i terrenget
Om denne flotte rosebusken skulle ha en liten ulempe måtte det være at den "søpler" litt. Bakken og terrassen under rosebusken blir dekket av små hvite kronblader når rosebusken er avblomstret.7 kommentarer:

 1. Vår får ikke noe stell, men blomstrer likevel. Absolutt en vakker hardhaus:)

  SvarSlett
 2. Utrolig vakker! Den så virkelig ut til å trives hos deg :)

  Ha en fin romjul!

  SvarSlett
 3. Et flott roseportrett, Mariann! Hvis jeg får forhøyet hagegjerdet til to meter kunne detvært fint å dekke litt av det med en slik rose! Ha en fin romjul videre! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Veldig fin. Kanskje jeg skal prøve den på fjellet. Har kjøpt en Finlands vita ros som jeg har tenkt å prøve der. Ser noen kaller Polarstjernen for Finlands vita ros, men det er vel ikke den samme? Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er to forskjellige roser, jeg har nemlig begge to. Polstjärnan er en klatrerose og Finlands vita ros er en buskrose

   Slett
 5. Den var flott, kanskje noe jeg kan få tak i på gartneriet til våren...

  SvarSlett
 6. Fantastisk! En sånn skulle vi hatt i Hernes også;)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...