torsdag 5. januar 2017

Årets staude 2016 - Storkenebb


Med over 80 forskjellige stauder i hagen er det litt vanskelig å velge bare en staude. Grunnen til det store antallet stauder er å prøve ut hva som går her i herdighetssone H7 samt å finne gode stauder som kan fungere som selskapsplanter til rosene. Stauden som utmerket seg mest i sommer var Praktstorkenebb "Pleniflora" med sine lekre fylte lillarosa blomster. Jeg må innrømme at jeg er litt forelsket! Blomstene ser nesten ut som små roser og hos oss blomstrer den to ganger i løpet av sesongen. Den vokser godt i løpet av en sesong og kan fint deles etter ett år. Vi har også endel andre sorter storkenebb (Geranium) i hagen, de er alle fine på hver sin måte. Storkenebb er både herdige (H5-8) og villige, de er gode selskapsplanter og kan fint brukes som bunndekkere. Selv om blomstene er små er de utrolig fine på nært hold. 
Årets staude 2016 er altså Storkenebb og her er noen av hagens flotte eksemplarer:

Praktstorkenebb (Geranium himalayense "Pleniflora") kommer opprinnelig fra Himalaya og har store fylte lillarosa blomster på hele 4-6 cm. Sorten blir 30 cm høy og har dekorative mørkegrønne blader. 


Geranium bohemicum "Orcid Blue". Frøene til denne flotte storkenebben fikk jeg av Turid med bloggen Tuaihagen og huset. Plantene er kun ettårige her i Norge men frøsår seg selv forsiktig. Og i sommer dukket det opp små ivrige spirer som raskt ble til store flotte planter. Plantene blir ca 30-45 cm og blomstrer helt til høsten kommer. Blomstene er blålilla og er ca 2 cm store.

Brunstorkenebb (Geranium phaeum) har små mørk purpur blomster med de lekreste små krøllete støvbærere. Sorten blir 60 cm høy og har egentlig herdighet H7. Fjorårets to eksemplarer frøs i hjel, så nå prøver vi igjen. Dette eksemplaret er kjøpt på planteloppemarked i området så sjansen skulle være stor for å lykkes denne gangen.

Blodstorkenebb (Geranium sanguineum) blir også kalt makrellblomst og vokser vilt langs kysten enkelte steder i Norge. Den blir 40 cm høy og har store 3-4 cm store lillarøde blomster. Planten har buskete vekst, hårete stengler og vakre blader. Herdighet H6-7
Fetteren - Geranium sanguineum var. striatum har store lysrosa blomster med tydelige mørkrosa "årer". Sorten kommer opprinnelig fra øya Isle of Walney i England og fungerer bra som bunndekker da den bare blir 20 cm høy. Stenglene er lange og hårete, bladene er vakre og flikete. 


Rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum) har hvite/lys rosa blomster og brukes som bunndekker da den bare blir 15 cm høy. Den er en av de virkelig gamle hageplantene og er omtalt i hagelitteraturen allerede i 1575. Bladene har aromatisk duft og vokser tett. Blomstene løftes i skjermer opp over bladene og blomstrer i juni-august. Herdighet H7.
Rosestorkenebb er godt besøkt av humlene


I mammas hage vokser denne flotte storkenebben (Geranium "Johnson's Blue"). Dette er en krysning mellom G. himalayense og G. pratense. Den blir 60-80 cm høy med store blå blomster, har herdighet H6-7 og står på ønskelista mi til sommeren.
Denne navnløs storkenebben ble kjøpt på planteloppemarked i sommer og har lekre lyslilla blomster
I skogkanten dukket denne ukjente storkenebben opp i sommer. Om det er en viltvoksende eller en hagevariant vet jeg ikke.
Viltvoksende storkenebb vokser i mengder i skogkanten og er utrolig lekker når en får sett litt nærmere på den

12 kommentarer:

 1. Så mange fine storkenebb du har, det er en av mine favorittstauder også. Hvis jeg bare kunne hatt en ville jeg hatt en storkenebb som blomstrer fra vår til frosten kommer. Plantet flere nye i fjor som jeg gleder meg til å se når de har etablert seg. :)
  Ha en fin dag, her blåser det igjen, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Dere er så dyktige på å finne de rette plantene som trives høyt over havet :) Blir nok storknebb hos meg også til sommeren :)

  SvarSlett
 3. Her var det mange fine! :) Jeg har også endelig oppdaget storkenebbene og plantet noen i sommer. Jeg har bestilt masse forskjellige frø og har sådd de allerede. Blir spennende å se hva som kommer opp til våren. Finner masse inspirasjon på bloggen din!
  God helg hilsen Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Lena :-) Hyggelig å høre at jeg kan inspirere!

   Slett
 4. Ljuvliga blommor och lika ljuvliga bilder...
  Kram från Titti

  SvarSlett
 5. Wow,så nydelig pleniflora er!
  Så fant jeg og navnet på en storkenebb jeg har,brunstorkenebb som du skriver.
  Jeg har selv ulike varianter av storkenebb,å er veldig glad for å ha dem i hagen alle sammen:)

  Flott inspirasjon!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg har en som ligner veldig på den første du viser. Den er så vakker.
  Geranium har nesten blitt en samlerplante. Jeg som langt fra er en samler.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 7. Så fint og inspirerende innlegg! Jammende bra jeg venter på frø fra Mona;)
  Denne sommeren bør jeg komme meg til dere en tur. Alle disse plantene skulle jeg gjerne sett:)
  God helg til deg og dine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du Lisa Marie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Slett
 8. Geranium har jeg fått sansen for! Supert med planter som er herdige og som blomstrer leeenge!

  SvarSlett
 9. Så flotte storknebb dere har. Her har vi hele skogkanten full av viltvoksende storknebb og jeg liker de bare mer og mer.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...