lørdag 17. januar 2015

Sommerens hageplaner - Blommig FredagDet er igjen tid for Blommig Fredag og tema denne uken er sommerens hageplaner.
Vi har masse av planer for sommeren! Men om de kommer til å skje denne sommeren eller neste sommer er litt vanskelig å si. Ettersom hagen vår er ganske ny og under oppbygging og vi har 1 mål med plen enda å ta av, har vi nok av planer.
Vinteren er den perfekte tid til å planlegge. Da skjer det ikke så mye hagen allikevel og vi har godt tid til å sette oss ned med hagebøkene og bare drømme oss bort.
De store planene er lettest å forholde seg til, de mindre planene med hvilken-plante-hvor er mer sånn ta-på-sparket-om vår-sommeren.
Her er våre hageplaner for sommeren - eller skal vi kanskje si - for de neste par somrene?

* Stort rosebed i forkant av plattingen på drivhuset
På plattingen pleier vi å ha en hagegruppe stående om sommeren og planen er at det nye store rosebedet skal være en fryd for øye og luktesansene. Roser som lukter godt og blomstrer lenge, samt tåler litt vind skal ha plass her. Foreløpig på roselisten er Moje Hammarberg og Nitida Defender (som begge må flyttes i år) og Louise Bugnet. 
Innimellom kommer stauder som skal fylle ut tomrommene. Foreløpig på staudelisten er både marikåpe og stjerneskjerm.
Kantingen av bedet blir gamle mursteiner.

* Tråkkheller og gangveier mellom veranda og drivhus og langs leveggen 
Betonghellene forlenges fram til plattingen foran drivhuset. Mellom veranda og drivhus planlegges en treplatting (soldekk) og langsmed husveggen og foran levegg tenker vi gangvei av tre.

* Blomsterbed foran leveggen
Dette blir en forlengelse av eksistrende blomsterbed foran klatreveggen i mur. Noen av rosene skal flyttes, det har blitt litt trangt i klatreveggen. Planen er at klatreroser og klematis skal dekke leveggen etterhvert. Foran blir det noen stauder. Innimellom buskene blir det tråkkheller for kattene som gjerne tar snarveien gjennom åpningene i leveggen. 
Kantingen av bedet blir en forlengelse av de gamle mursteinene som også er brukt foran klatreveggen.
Gangvei av tre kommer i forkant av bedet, da det er endel trafikk rundt hjørnet her.

* De tre nye rosebedene skal fylles opp med stauder
I fjor ble det laget tre nye rosebed som raskt fyltes opp med nye spennende roser. Innimellom disse kommer det masse stauder etterhvert. Og så kanskje en og annen ny rose da kanskje....


* Opprydding i frontbedet  
Foran huset har vi et stort blomsterbed i murt stein. Dette er det eldste blomsterbedet våres og er nærmere ti år gammelt. Her har den gule irisen tilholdssted og staudene rundt varierer fra år til år. Vestavinden er ganske hard akkurat her og kun planter som tåler vind og kulde trives.
Nå har det kommet enda flere iris oppi bedet og planen er at dette kanskje kan bli et rent irisbed etterhvert?

* Utebod m/pergola
På nedsiden av drivhuset mot skogen planlegges en stor utebod med platting. Her kommer kveldssola og kan bli et godt sted å være sent på kvelden.
En pergola som strekker seg langsmed eiendommen ved skogkanten mot grønnsakshagen er også under planlegging.. Denne skal ha klatrevegger som klatreroser og klatreplanter kan slynge seg oppover. Samtidig vil den dekke litt av innsynet mot naboeiendommen.

* Levegger mot nye naboer
Etter tolv år uten naboer mot sørvest blir det litt uvant når det nå skal bygges flere tomannsboliger på de ledige tomtene. Så da er det greit å tenke litt på levegger her. Utfordringen blir at leveggene skal hindre innsyn og samtidig ikke stenge for sollyset. Lure løsninger er under utvikling :-)

Dette var de store hageplanene, men vi har også mange små...men de får du høre om en annen gang. Ønsker alle lykke til med sine hageplaner for sommeren :-)

Flere bloggerinnlegg med sommerens hageplaner finner du ved å besøke bloggen Blandrosorochbladlöss, klikk på bildet nedenfor

4 kommentarer:

 1. Så fint du har illustrert planene. Bed foran drivhuset kommer til å bli fint. De andre planene også, forresten:) god helg!

  SvarSlett
 2. Kul att läsa om dina planer. Så fint växthus du har, det kommer bli så snyggt med rosorna där framför.
  Kram Maria

  SvarSlett
 3. Men oj vilka planer du har jag tror att sommarn borde vara dubbelt så lång hos dig om du skall hinna med allt Lycka till
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvarSlett
 4. Hagen din ser veldig koselig og fin ut=) Ingen ting er som å legge nye planer. Jeg bruker vinteren til det=) Drømme, drømme=) Vibeke

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...