lørdag 13. august 2016

Rosenes sommer


Det er på tide med en liten oppdatering fra rosehagens blomstring.
Siden det siste blogginnlegg i begynnelsen av juli (som du kan lese HER) har enda flere roser begynt blomstringa, noen har avsluttet for i år og noen har en liten pause før de fortsetter blomstringa som kommer til å vare helt til frosten kommer.
Været den siste måneden har ikke vært ideelt for rosene. Det har regnet støtt og stadig og rosene rekker ikke å tørke ordentlig opp mellom hvert regnskyll. Og selv om de fleste rosene tåler regnvær ganske godt har resultatet av det ustabile været blitt at de slipper kronbladene temmelig fort og blomstene står derfor ikke så lenge som de gjør ved tørt vær.
Noen av rosene har i år levert mindre blomster enn vanlig, men grunnen her er som oftest at disse har frosset ned i vinter. Atter andre roser har blomstret over evne og ser ikke ut til å ha brydd seg om den kalde vinteren. Det er hevet over enhver tvil om at vinteren har mye å si på årets rosesommer. En mild vinter gir større roseblomstring på tross av en kald sommer - noe vi så tydelig i fjor sommer. En kald vinter som vi har hatt i år gir en dårligere roseblomstring selv om sommeren har vært noenlunde varm.
Men det har på ingen måte vært en dårlig rosesommer her i Valdreshagen. Det har vært nok av roser i flotte farger å se på, lukte på og beundre. Roseduften har bølget gjennom hagen på varme dager og gitt masse glede og nytelse.
Her kommer noen bilder fra sommerens flotte roseblomstring:

Fantin Latour - rosehagens store stolthet frøs ganske kraftig ned i vinter. Ettersom disse rosebuskene
bare blomstrer på fjorårskudd ble det sparsomt med blomstring i år. En overlevende rosegrein ga hele 7 mørkrødrosa roseknupper. Blomstene er noe av de vakreste jeg vet om, lekkert lysrosa store velfylte og velduftende. Rosene tilhører Centifoliagruppen - hundrebladsrosene - noe som er tydelig på de fluffy blomstene.
Årets beskjedne blomstring er litt av en forskjell fra fjorårets elleville roseblomstring da disse rosebuskene hadde flere hundre blomster, du kan se bilder fra fjorårets blomstring HERRosa Mundi - sukkertøystripete historisk rose med deilig duft og en skikkelig gledesspreder i hagen. Fargen varierer fra blomst til blomst fra lysrosa til karmosinrosa med kledelige striper og knallgule støvbærere. Rosebusken har mengder av blomster i år også, så denne lar seg ikke påvirke av en noe kald vinter.

Alexander Mackenzie - små fylte bringebærrøde blomster som dufter deilig av bringebær. Og den rosebusken som tydeligst ikke har tålt regn på roseknuppene, flesteparten av roseknuppene har gått i "ball". Rosebusken har mengder av roseknupper så om alle hadde fått utvikle seg så hadde det blitt litt av en rosefest. Bedre lykke utover høsten kanskje, for denne blomstrer helt til frosten kommer.

Louise Odier - mellomstore velfylte lekkert rosa duftende blomster. Har klart vinteren med glans og har mengder av blomster denne sommeren. Dette var Sigrid Undset sin yndlingsrose og det kan man godt forstå, den er utrolig lekker. 

Rose de Rescht - fortsetter uavbrutt blomstringen med sine små trillrunde velfylte karmosinrosa velduftende blomster. Førstefloret var utrolig flott og jeg hadde en ide om å lage rosegele, men det ustabile været satte en real stopper for det. Men kanskje det kommer flere muligheter utover høsten for disse rosebuskene blomstrer helt til frosten kommer.

Mary Rose - ubeskrivelig vakker Austin-rose i den lekreste rosafarge. Store velfylte og velduftende blomster med nydelige avrundede kronblader. En av de mest herdige Austin-rosene og det er tydelig for med bare litt nedfrysing i vinter blomstrer denne velvillig nå og vil fortsette en god stund til.


Martin Frobisher - en av fjorårets stiklinger som blomstrer i år. Lekkert lyslysrosa fylte blomster som dufter nydelig. Blomsten tåler ikke regn og kolapser kjapt, men nydelig er den nå likevel. Denne blomstrer også helt til frosten kommer så sjansen til å se en blomst holde en liten stund er jo fortsatt til stede.
Robusta - med sine store skarlagensrøde enkle blomster med tydelige støvbærere er denne rosebusken lett å få øye på. En litt hard vinter resulterte i at de fleste greinene måtte klippes ned, men heldigvis er rosebusken remonterende så vi er blitt belønnet med mange gledesspredende blomster i sommer. Rosebusken har forøvrig hagens skarpeste og største torner i lekkert rødt!William Baffin - er fortsatt ikke ferdig med sitt førsteflor som er virkelig gedigent og imponerende. Mengder av neonrosa enkle blomster dekker hele rosebusken og lyser flott opp foran leveggen i hjørnet.F.J. Grootendorst (nellikrose) - fortsetter standhaftig blomstringa med sine rødrosa nelliklignende små blomster som sitter i store klaser. Tornene på disse rosebuskene er legendariske og ikke lett å bryne seg på. Rosebuskene ble plantet 12. november i fjor og blomstrer uavbrutt i år, så dette er en ordentlig hardhaus.

Rotes Pheanomen - fortsetter rosefesten og blomstrer uavbrutt med sine vakre rufsete blomster. Duften er det heller ikke noe å utsette på, blomstene har en deilig krydderaktig sterk duft og det er ikke få ganger jeg stikker nesa oppi disse blomstene. Fargen er utrolig flott og nesten umulig å fange på kameraet. Rosebusken er veldig herdig og har overhodet ikke tatt skade av vinteren.
Moje Hammarberg - svensk rugosahybrid med sine store lett gjenkjennelige rugosablomster har begynt på runde to av blomstringa. Nydelig duft som kjennes lang vei.


Flammentanz - de to klatrerosene foran drivhuset gir seg ikke så lett og blomstrer fortsatt overveldende med sine store knallrøde fylte blomster. Selv om flesteparten av greiene frøs ned i vinter legger ikke det noen demper på blomstringa. Blomstene holder utrolig lenge og lar seg nesten ikke påvirke av regnværet. Og selv om klatrerosene er både engangsblomstrende, litt plaget av svartflekk og uten duft er de vel verdt å ha i hagen.

Munstead Wood - Austin-rose kjøpt hos Hesleberg i juni og har blomstret uavbrutt siden da med store velfylte mørk karmosinrøde blomster med den mest vidunderlige duft. Rosebusken er ikke spesielt stor, men har nok godt over 30 blomster og roseknupper. Blomstene tåler godt regn og står lenge.

En liten potterose fra i fjor har overlevd vinteren og blomstrer iherdig med sine nydelige rosa blomster. 
New Dawn - prinsesserosa med sine nydelige lysrosa velduftende fylte blomster har akkurat begynt blomstringa . Dessverre frøs alle fire klatrerosene ned i vinter, men har kommet fint fra overlevende greiner og fra selve rota. Nå er alle fulle av roseknupper og kommer til å glede oss helt til frosten setter en stopper for blomstringa.
David Thompson - ny rose i hagen innkjøpt av mannen i huset på en av sine turer i kjærlighetens tegn (han er vigsler...). Blomstrer gjør den også med flotte duftende blomster. Dette er en kanadisk rugosahybrid som er både hardfør (H7) og remonterende og er rose nr 38 i rosehagen.
Ettersom rosene står så kort tid i det ustabile sommerværet må man passe på å nyte dem mens man kan. 
Her har jeg lekt meg litt med de forskjellige rosene og en nydelig rosekopp jeg har fått av mamma.
Og her er et av sommerens mange rosefat 
 Rosefat er virkelig tingen når du gjerne vil pynte med roser men ikke vil ødelegge en hel rosegrein...

8 kommentarer:

 1. Skal si du har mange vakre roser! Godt at de trives hos deg alle sammen. 'Munstead Wood' er utrolig flott og håper din vil komme igjen. Jeg har 3 stk. og de overlevde alle sammen sist vinter her.

  Fortsatt god rosesommer! :)

  SvarSlett
 2. Wow! Litt imponert jeg da, over rosene dine!
  Og så må jeg bare si at Flammentanzrosa kalles Trønderrose her til oss:-))) Og med rette, for det er den rosen vi trøndere liker så godt. Pga at den tåler vær og vind:-) En hardfør kystrose som vi setter stor pris på her ved Trondheimsfjorden.
  Min New Dawn blomstrer i år med rosa og røde roser. Syns det er litt gøy at den har to farger på blomstene. De røde kommer først, så de rosa.

  Riktig god helg:-)

  SvarSlett
 3. Så mange flotte roser du har. Kjekt å lese om dei enkelte rosene. Eg er også begynt å kjøpe fleire roser som dufter , men som må tåle mykje regn her vest.

  SvarSlett
 4. For et vell av vakre roser. En nytelse å se på. Ikke minst inspirerende for en med gryende rosedille. Hos meg har roseblomstringen vært varierende i år. Noen har virkelig imponert, mens andre har sett stusselig ut. Kanskje den lange tørre perioden har påvirket. Nyt skjønnhetene dine til siste blomst:)

  Jannicke

  SvarSlett
 5. Det er litt av en roseblomstring det er hos dere! Veldig vakkert!

  SvarSlett
 6. Hei! Som vanlig inspirerende å se alle rosene dine. Jeg kjøpte rosa Barock i sommer og Namdalsrosa hos Hesleberg. Spennende å se om de vil trives her. Plantet rosa Aloha i fjor og den frøs ned masse men har kommet fint fra rota og har masse knopper og har begynt å blomstre nå.
  Ser at leveggen dere har laget har masse å si for mikroklimaer og prøver å herme litt i hagen min :-)

  SvarSlett
 7. Knallfarger underskjønne, herlige reisebilder av mange spennende sorter!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...