søndag 4. september 2016

Dahliasommer


 Etter å ha prøvd dahlia for første gang i fjor sommer og endt opp med en blomst som ikke rakk å sprette ut før frosten kom var det på tide å prøve et nytt forsøk i år. Ett godt råd til alle med hage er å ikke gi opp på første forsøket. Så på vårparten ble mannen i huset sendt ut på jakt etter dahliaknoller og fire forskjellige slag kom i jorda. Og på Hagemessa i april var vi innom standen til Gardenliving og kjøpte med oss tre til. Knollene ble plantet i potter inne og de kom raskt med skudd. De ble etterhvert satt ut i drivhuset før de ble plantet i en stor kasse og noen urner på verandaen i juni. 
Belønningen for mitt andre forsøk med dahlia er over all forventning. Den første dahliaen begynte blomstringa allerede i juni og siden har det gått slag i slag. Nå er de på sitt flotteste og det kommer stadig flere blomster. Blomstene står lenge og tåler regn ganske godt.
Når frosten kommer skal de klippes ned, knollene tørkes og så er planen å overvintre dem i grønnsaksskuffen i kjøleskapet (for vi har hverken frostfri kjeller/garasje eller kjølige nok rom). Jeg lyktes bra med å overvintre en oxalis sist vinter så i år tester vi ut med dahliknoller.
Og neste år blir det nok enda flere dahliaer, for dette ga virkelig mersmak.
Her er Valdreshagens vakre dahliaer."Allegro"


"Happy Single Romeo""Arabian Night"

"Happy Single First Love"
"Thomas A. Edison"


Disse blomstene er store! Hele 16 cm i diameter"Yellow"

"Twyning's Smartie"
6 kommentarer:

 1. Så flotte dahlia du har! Ja, det gjelder å ikke gi opp på første førsøket ;)
  Tror det er lurt å gjøre sånn som du har gjort ved å plante de i en kasse og gi de nok jord. Har hatt noen i potte i år med for lite jord, og det var ikke vellykket ;)

  Ha en fin hageuke!

  SvarSlett
 2. Utrolig flotte georginer du har!
  Artig med den som har flere farger på kronbladene:)
  Dette året her jeg bare hatt sommer-georginer,sneglene har spist opp ifjor og jeg ble så lei.
  Neste år skal jeg gjøre som du:)

  SvarSlett
 3. Duogdu, for en overflod og så friske og vakre!

  SvarSlett
 4. Ikke vanskelig å se at du er bitt av Dahlia-basillen du også:) De er virkelig verd å ikke gi opp. Jeg har hatt mange uår og en del gode. I fjor hadde jeg et deilig Dahlia år. I år har det vært stusselig. Jeg hadde mange overvintrede knoller og flere nye. Fordrev dem og har stelt dem etter alle kunstens regler, men de har ikke helt villet seg. Jeg nyter dine og går på med nytt Dahlia-mot til neste år. Så fine er de!

  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 5. Utrolig mye fint du har!
  Jeg prøver å sammenligne været i Vang og i Tromsø der jeg bor. Her skal det etter sigende være H7, men du har jo hundre ganger bedre klima enn her - heldige du. Polstjaernan begynte ikke å blomstre før i august. Er du sikker på at du har H7 i utgangspunktet, jeg vet jo at dere har bygget leveggene, men likevel? Er egentlig mest imponert over rosene dine og hva du får til.
  Jeg har også gått på en dahliasmell- siden de ikke blomstrer før nå. Prøver igjen til neste år. Blir inspirert!
  Hilsen Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-)
   Joda, jeg er helt sikker på at vi har sone H7. Vi ligger omtrent 470 meter over havet, øverst i Valdres omgitt av av Jotunheimen sine mektige fjell.
   Tror absolutt at vår skjerming av levegger er medvirkende årsak til at vi enkelte steder i hagen har planter/roser med herdighet H5-H6. Og kanskje noen lure plasseringer har spilt en rolle også. På nordsiden av huset derimot tar vinden utrolig godt og her går kun planter i H7-H8.
   Koselig å kunne inspirere da :-)

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...