fredag 11. november 2016

Munstead Wood - Årets nykommer i rosehagenDet er på tide med mine uhøytidlige kåringer i hagen igjen. Hvert år er det noen som utmerker seg mer enn andre og fortjener litt omtale. Jeg starter med å kåre årets nykommer i rosehagen - som uten tvil er "Munstead Wood". Denne Austinrosa fra 2007 har en utrolig lekker mørk rødrosapurpur farge og minner nesten litt om fløyel. Blomstene er store og velfylte, holder lenge og tåler regn ganske godt. Deilig sterk duft som minner om de gamle historiske rosene, med hint av frukt, bjørnebær og blåbær. Rosebusken blir ikke særlig høy (90 cm), den er remonterende, har herdighet H5 og skal være motstandsdyktig mot sykdommer. Herdigheten er nok litt i grenselandet her hos oss. Den har fått hagens beste plassering, på en solfylt plass i le for vinden, og så får vi se hvor lenge den har lyst til å glede oss.
Dette flotte eksemplaret er kjøpt hos Hesleberg Gartneri, Norges største rosegartneri og et roseparadis uten sidestykke. HER kan du lese mer om besøket vårt der i begynnelsen av juli og se bilder av de flotte rosene. Rosegartneriet har over 900 forskjellige sorter så her er det nok å velge mellom.
På turen gjennom alle radene med roser fant jeg altså "Munstead Wood" og falt pladask. Den lille rosebusken vi fikk utvalgt var tett og helt fylt av roseknupper. Og den har blomstret uavbrutt til midten av august med godt over 30 blomster. Blomstene blir såpass store og tunge så greiene må støttes opp, men selv med store nedbørsmengder har ingen greiner knekt av vekten. Duften kan kjennes et godt stykke unna og det er ikke få ganger i løpet av dagen jeg har vært på kne foran denne for å lukte litt på blomstene. Denne rosa har uten tvil hagens beste roseduft. Knuppene minner om stilkroser men fullt utslått ser blomstene ut som de gamle engelske rosene, velfylte med massevis av kronblader i lekker formasjon og helt innerst ses så vidt synlig de små gule støvbærerne. Fargen er nesten lik som hos "Rotes Pheanomen", den mørke rødrosapurpur fargen er neste umulig gjengi på bilder og oppfattes lysere enn den er i virkeligheten. Og der "Rotes Pheanomen" ser rufsete og vill ut, gir "Munstead Wood" et uttrykk av dannethet og orden, en ekte engelsk rose.
Selv om rosen har bodd i rosehagen vår bare en sommer kan jeg anbefale den til alle som bor i sone H5 og liker engelske roser, dette er en rose til å bli glad i.
Her er noen bilder av rosebuskens flotte blomstring i sommer, det er bare å nyte!


4 kommentarer:

 1. For en nydelig rose. Jeg har notert meg navnet. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Veldig fin nykommer, både i form og farge.
  Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Herlig farge og nydelig rose. Blir spennende å høre om den klarer vinteren bra. Jeg kjøpte (på Hesleberg) Nuits de Young som har H6-7 for å prøve en rose som er herdigere men som både har god duft og lik farge.
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 4. Hei!

  Den er så himla vakker og så nydelige bilder du har tatt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...