søndag 17. juni 2018

Sommer i rosehagen


Hvem skulle vel tro at etter tidenes kaldeste og mest snørike vinter på mange tiår så gikk vinteren rett over til sommer med nesten tropiske temperaturer og null nedbør? Alt formelig sprutet opp av jorden i rekordfart og rosene fikk raskt både bladverk og roseknupper. Og i skrivende stund blomstrer hele 17 forskjellige roser i hagen vår, alle rekordtidlig, ja noen er faktisk en hel måned før ute i år.
Så her kommer noen bilder fra en frodig og vilter rosehage som absolutt ikke lar seg stanse av høye temperaturer, lite vann og rekordmange skadeinsekter. 

Den lekre rosa på det øverste bildet er av superherdige 'Therese Bugnet'

1. juni var Bergrosa (rosa Pendulina) i gang, allerede 14 dager før den blomstret i fjor
Tett fulgt av Namdalsrosa (Williams Double Yellow) som i år er nærmere 3 m bred og godt over 2 m høy og blomstrer over hele busken. Selv om den er engangsblomstrende har den så mange roseknupper at det går noen uker før den er ferdigblomstret. Så den er litt av et syn nå! Og så dufter den så deilig sitrus...

Og så kom de andre rosene på løpende bånd. Dette er den engelske 'Corylus' som er en sjelden rose i norske hager. I år valgte den å starte blomstringa en hel måned tidligere enn i fjor
Dag's Rugosa har vokst seg stor i år og blomstrer uhemmet med store flotte velduftende fylte blomster
 'Louise Bugnet' har de mest spektakulære knuppene....
som blir til disse store lekre velduftende hvite blomstene. Ser du godt etter ser du at kronbladene ytterst er rosalilla
'Poppius' er for andre året på rad hardt angrepet av skadedyr som spiser bladene, men blomstrer ivrig allikevel. Ser nesten ut som om den blomster på nakne greiner. Men nydelig - det er den!

 'Totenvikrosa' er ikke så veldig stor ennå, men helt dekket av hvite velduftende fylte blomster
 'Therese Bugnet' er vel den mest hardføre buskrosa som finnes (H7-8). Og så har den de nydeligste velduftende blomster i den nydeligste rosafarge. I tillegg er den remonterende og nesten tornefri, ja ikke skjønner jeg hvorfor ikke denne flotte rosa finnes i flere norske rosehager!
 Det er noen roser som det er mer kjærkomment enn andre å hilse på igjen. Og en av mine desidert favorittroser er vakre 'Rotes Pheanomen'. Med verdens nydeligste farge som er helt umulig å fange på kamera og med et litt rufsete utseende lyser blomstene godt opp i hagen. I tillegg blomstrer den hele sommeren og dufter nydelig. Jeg blir bare så glad av å se på denne flotte rosa!

Denne lekre roseknuppen har eglet seg innpå martagonliljene som snart blomstrer, se så fint de matcher!
I går begynte Doggrosa (rosa Glauca) sin blomstring med lekre lysrosa villblomstaktige blomster, men de blågrønne bladene er også litt av et blikkfang.
Dette var noen av rosene som blomstrer i hagen nå og enda er det mange flere som er på tur. Nå begynner den kjedelige (eller morsomme egentlig ....) jobben med å klippe visne blomster og plukke visne roseblader opp fra bakken. Rosa på bildet ovenfor er 'Moje Hammarberg' som har blomstret et par uker nå. 
Sommeren har begynt, jeg har endelig sommerferie og nå skal jeg bare NYTE min viltre rosehage høyt her oppe i Valdres. God rosesommer!!

2 kommentarer:

  1. Så utrolig kjekt å ha deg tilbake i hagebloggverden! Du har virkelig vært savnet. Men der kom du, med et vell av de skjønneste roser fra Vårlihagen. Hvilket syn! Håper du vil dele mer fremover:)
    Alt godt og nyt den beste tiden i hagen.
    Jannicke

    SvarSlett
  2. Hei Mariann!
    For noen fantastiske bilder!! Det må være en helt utrolig opplevelse å ha sånne temperaturer så lenge og at rosene blomstrer så mye så tidlig. Vi har mer befunnet oss på Svalbard rent værmessig og rosene har begynt å få blader. Litt forskjell :)
    Arti å se. Kos deg i den herlige rosehagen din.
    Ønsker deg ei flott uke,
    Lena

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...