søndag 24. november 2019

Sommerens vellykkede sammenplantinger


En hage er i stadig forandring og hagen vår er intet unntak. I tillegg til at hagen vår er relativt ny (6-7 år) så har vi stadig nye prosjekter og nye planter kommer til eller flyttes til nye steder i hagen. Sommerens vær har også en viss betydning da vi opplever at våte og kalde sommere gir en annen type blomstring enn de varme og tørre sommerene. 
Hagen vår består hovedsaklig av rosebusker og stauder, med innslag av prydbusker, løkplanter, sommerblomster og klatreplanter. De fleste rosebuskene er plantet sammen med stauder og vi er stadig på jakt etter de beste sammenplantingene. Staudene som plantes sammen med rosene skal jo ikke kvele dem men derimot framheve dem. Vi tester stadig ut nye forskjellige stauder og opplever ofte at noen fungerer bedre enn andre. 
Blomsterbedene skal være fine fra tidlig vår til sen høst og vi planter derfor stauder med forskjellig blomstringstid i samme bed. Det gjør at blomsterbedene oppleves forskjellig gjennom hele sesongen og gir ofte flere vellykkede sammenplantinger i samme bed.
På bildet over ses en av sommerens vellykkede blikkfang: duftpionen 'Sarah Bernhard', stormarikåpe, storkenebb 'Greta Garbo' og bak klatrerosa 'Flammentanz' 
Her kommer et lite utvalg av sommerens vellykkede sammenplantinger 

Sommerens sarteste rosa sammenplanting: Buskrosa 'Bonica 82', astilbe og revebjelle
Sommerens beste ton-i-ton: Høstfloks og strandkattehale

Tett fulgt av denne kvartetten: Stjerneskjerm 'Moulin Rouge', Austinrosa 'Munstead Wood' og rosa 'Rose de Rescht'
Vakrest sammen i høyden: Ildkaprifol 'Dropmore Scarlet' og italiaklematis 'Purple Elegans'
Litt retrovibber over sammenplantingen med stormarikåpe og kjempekrage 'Wirral Supreme'
Stormarikåpe er også lekker sammen med hagemure 'Hamlet'
Vi er veldig inspirert av Claus Dalby sine sammenplantinger og da særlig hans flammebed. En forsiktig begynnelse på vårt eget flammebed har resultert i noen flotte sammenplantinger.
Daglilje 'Frans Hals' matcher perfekt med astilbe 'Delft Lace' og ryllik 'Paprika'
Rødkvann sammen med breinøkketunge og blodtopp er også et flott blikkfang
Astilbe 'Alive and Kicking' sammen med svarthyll 'Black Tower' med ryllik 'Peachy Seduction' og kuletistel 'Blue Glow' bak
Litt før på sesongen byr også den asiatiske lilja 'Persona Grata' på nydelig samspill med astilbe 'Alive and Kicking' sammen med bladene på høstormedrue og svarthyll bak i bildet
Rødbladet vortemelk er nydelig sammen med blomstrende lammeøre 
Martagonlilje fra mitt barndomshjem matcher perfekt med rosa 'Rotes Pheanomen'
Favorittstorkenebben 'Greta Garbo' er utrolig flott og har mengder av lekre store lilla blomster, her i herlig samspill med den røde klatrerosa 'Flammentanz'. Det er ingen tvil om at lilla og rødt kler hverandre. 

2 kommentarer:

  1. Utrolig mange fine kombinasjoner. Jeg falt for klematis og ildkaprifol, de skal på min ønskeliste sammen med hagemuren. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Hei Mariann!
    Nydelige samplantinger. Skal hente litt inspirasjon herifra :). Jeg har endelig begynt å fylle opp hagen, så nå vet jeg sånn nogenlunde hva som greier seg av roser og stauder - da kan jeg begynne å "bulk up" og se litt mer på samplantinger. Nydelige bilder!
    Ha en fin dag,
    Lena

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...