søndag 30. august 2015

Sommerblomster

Sommerblomstene jeg sådde i våres har kommet ordentlig i gang med blomstringa. Kanskje det blir litt feil å kalle det sommerblomster, kanskje høstblomster hadde passet bedre for de er rimelig sene dette året. Her er noen av sommerblomstene i hagen akkurat nå.
Cosmos (pyntekorg) var jeg så misfornøyd med at jeg prøvde tre ganger (kunne jo ikke gi meg). Det er tredje frøsådd som nå har startet blomstringen. I år har jeg prøvd fire forskjellig slag, men bare lykkes med tre av dem. Cosmos er nydelige blomster, de står lenge og blomstrer helt til frosten kommer. Og at de kommer til å bli ett fast innslag her i Valdreshagen er ihvertfall helt sikkert.
Cosmos "Double Click"

Cosmos "Early Summer"
Cosmos "Candy Stripe"


Evighetsblomster eller roseneternell "Goliath" som det står på frøpakka ble et positivt bekjentskap. Disse var slettes ikke planlagt, de bare ble med liksom da jeg handlet frø fra Impecta....
Selve blomsten er skarpt rosa og nesten papiraktig, midten av blomsten har et svart øye omkranset av skarpt gult. De lyser godt opp i blomsterbedet der de står.
Blomstene er åpne når sola er framme, men om kvelden og på regnværsdager er de lukket.
Blomstene står veldig lenge og de egner seg også godt til tørking.


Blomstene lukker seg når det regner


Kornblomster i forskjellige farger er også nye av året. Ordentlig lekre der de slynger seg oppover og det er ingen ulempe at blomstene står så lenge.
Jeg lar meg også påvirke og jeg måtte jo bare prøve prydtobakk (nicotiana) etter å ha lest endel godord om den. Heldige meg fikk frø av prydtobakken "Lime Green" fra Mona med bloggen Den lykkelige hagen. Tusen takk, Mona! I tillegg sådde jeg prydtobakken "Crimson Bedder". 
Frøene er utrolig små og jeg sådde nok litt for tett. De små plantene var derfor ikke helt lette å få priklet, men jeg fikk da til noen. Etterhvert har de blitt store og blomstret har de gjort en god stund nå. Jeg har ikke helt klart å bestemme meg for om jeg liker dem eller ikke.
 I urnene har de tatt over all plassen med sine store kraftige blad, de andre plantene har liksom blitt kvalt. Og så er de veldig tørste og henger konstant med hodet.
 Da ble jeg mer fornøyd med å plassere dem i blomsterbedet og den røde "Crimson Bedder" er utrolig flott sammen med prestekrage. Limefargen på "Lime Green" er også veldig lekker, så fargene er det ikke noe å si på. Den som raskt seilte opp til å bli en favoritt i sommer er Ammi Majus "Snowflake" (narregulrot). Jeg hadde beundret Mona sitt flotte bilde i blomstenes X-faktor og tenkt at sånn ville jeg også ha. Og da jeg kom over en frøpakke av nettopp denne på Felleskjøpet i våres var jeg ikke sen om å kjøpe den.
Plantene står litt overalt i hagen, både i det gule velkomstbedet foran huset, men også mellom rosene i rosehagen. Og nå blomstrer den med sine flotte blondeblomster, virkelig flott å se på.
Bildet ovenfor er fra velkomstbedet der den har selskap av prestekrage og gul tagetes.


Sammen med rød astilbe i rosebedet
Blomkarse må man ha og i år har jeg prøvd en litt annen variant enn den tradisjonelle orange. Denne sorten heter "Purple Emperor" og har blomster i rødrosabeige toner. Blomstene er elegante og fargerike. Litt nedtur at bladene blir så fort gule, men morsomt å ha prøvd en annen type.


Så over til noen jeg ikke har sådd selv. På den lokale dagligvarebutikken hadde de tilbud på Frilandskryss (krysantemum) i sommer. Og jammen ble den utrolig flott etterhvert. Nå har den stått siden midten av juli og har blomstret hele tiden. Fargen er utrolig lekker og egner seg også til blomsterbuketter.

Bittesmå stemorsplanter som har sådd seg selv fikk komme opp i blomsterurnene i våres og har blitt både store og flotte. Over hele eiendommen dukker de små plantene opp og sprer masse glede, jeg lar dem bare få være for jeg synes de er så søte.
Midt inni en akeleie i velkomstbedet dukket disse opp
Nytt bekjentskap i sommer er Bacopa (tror jeg det heter) som mannen i huset kom overraskende hjem med. Den har blomstret flott hele sommeren med sine hvite søte blomster.

Hva er vel sommeren uten potteroser? Her i selskap med krysantemum, har du sett noe så lekkert?

8 kommentarer:

 1. Godt å se at det ble blomster av frøene:) Jeg var så begeistret over prydtobakk i fjor. I år ble det ikke like bra, dessverre. Jeg forsøkte flere lave sorter, men jeg synes de blomstrer av så stygt siden de ikke renser seg selv. Lime green og hvit Grandiflora skal få en ny sjanse neste år. Mine ammi majusfrø ville ikke spire i år. Jeg var en pakke evighetsfrø liggende. Dine var veldig fine, så da skal så mine neste år:)

  SvarSlett
 2. Ser vi har trykt på mange av de samme knappene hos Impecta:) Skulle vært like iherdig som deg å prøvd flere ganger med Cosmosene, for mine ble ordentlig pinglete i år. De pleier å være 'sikre' sorter, men noe skjedde..... Min erfaring er også at tobakksplantene trives bedre i bed enn i potter. Nydelige evighetsblomster. De skal helt klart på listen min neste år:) Vakker vakker sensommerblomstring hos deg.
  Ha en god uke.
  Jannicke

  SvarSlett
 3. Mange flotte sommerblomster hos deg! Jeg har bare den vanlige cosmosen, men den er virkelig sent ute med blomstringen i år, ennå er det bare tre av dem som har sprunget ut. Ha en fin avslutning på august! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Nå ble jeg bitte litt misunnelig altså ;-)) Til neste år skal jeg så maaange sommerblomster! Jeg har en blomkarseblosmt ute i hagen og den tror jeg regnet vekk i ettermiddag :-(( Virkelig vakkert hos deg! God ny uke!

  SvarSlett
 5. Nydelige sommerblomster hos deg! Cosmos har blitt et stor favoritt her også i løpet av de tre siste årene jeg har hatt de. Det finnes så mange fine sorter, og en får jo lyst til å ha alle sammen :)
  Takk for trøstende kommentar hos meg angående ormen. Det varmet veldig!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. Oh så mycket fint som blommar hos dig. Blomstertobaken är en riktigt fin växt. Sådde den i lime och plommonfärg, och lyckades med att få några plantor, den skall jag försöka med ett annat år också.
  Cosmos är också vacker.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Så mange flotte blomster du har. Kosmos, og evighetsblomsten og alt det andre. Jeg var også litt usikker på prydtobakken i begynnelsen, men nå har den hengt med meg i noen år, må liksom ha den. Jeg tar også og setter den ut i bedet på sensommeren, egentlig kan den stå der hele tiden, for sneglene liker den ikke.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 8. Så skjønne sommerblomster, denne hagen din må jo bare være et syn!! Helg vidunderlige bilder, der du fanger skjønnheten på en prikk.:)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...