tirsdag 29. desember 2015

Årets roser i Valdreshagen


Inspirert av andre hagebloggere har jeg hatt en uoffisielle kåringen blant hagens roser. Synes det passet så fint nå med litt mimring om sommerens fantastiske roseblomstring. Fra før har jeg kåret Årets nykommer blant rosene og Årets staude.
Å velge bare en rose til årets rose blant alle rosene i hagen viste seg å være ganske så vanskelig. Så her kommer det flere kåringer for jammen har enkelte utmerket seg i det som har vært rosenes sommer...

Årets overraskelse

Den vidunderlig vakre prinsesserosa "Frühlingsduft" blomstret for første gang i sommer. Rosebusken blomstret overdådig i over 5 uker med mengder av velfylte rosa blomster med aprikos og gulskjær. Duften var helt uimotståelig sterk, søt og fruktig og kjentes over hele rosehagen.
Rosebusken ble kjøpt på impuls i fjorsommer og ikke hadde vi trodd at den kunne være så vidunderlig vakker og dufte så godt. "Frühlingsduft" var virkelig sommerens største overraskelse.Årets stikling


Fra en pjuskete bladløs stikling i fjor sommer til en kraftig stikling på 35 cm i sommer kom jammen  "Constanse Spry" med hele to flotte blomster. Blomstene var små i størrelse og ikke fullt så fylte som de skal være, men flotte å se på allikevel og duftet nydelig. 
Årets hardhausKampen om årets hardhaus har i år vært hard og flere roser har vært kandidater her. Både prinsesserosa "New Dawn", de to skarlagensrøde "Hansaland" og "Robusta", årets nykommer "Rose de Rescht" samt en potterose holdt det gående helt til frosten og snøen kom.
Austinrosa "Mary Rose" stakk av med seieren denne gangen. Denne praktfulle rosa har virkelig vært litt av et syn i sommer. Store velfylte velduftende blomster har fylt rosebusken fra midten av juli helt til frost og snø satte en definitiv stopper på blomstringa i slutten av november.
Engelske Austinroser går for å være sarte og lite hardføre, men akkurat "Mary Rose" er en hardhaus og absolutt verdt å prøve for de som bor i litt mer "arktiske" strøk.


Årets rose 2015


Kanskje ikke så overraskende for de som har fulgt bloggen min en stund så har "Fantin Latour" utmerket seg som årets rose i år. Med sin elleville roseblomstring etter å ha blitt bundet opp på ekte Claus Dalby vis var disse rosebuskene suverent overlegne i sommer.
Blomstringa begynte i førsten av juli og holdt på helt til slutten av september og det var slett ikke verst til å være en engangsblomstrende rose. De store vakre velfylte lysrosa blomstene duftet helt vidunderlig og sendte deilig duft inn gjennom soveromsvinduet vårt på sommermorgenene.

Og midt i mørket og kulden som hersker ute nå, så må jeg nok innrømme at jeg lengter tilbake til sommeren og alle rosene mine.
Heldigvis er det ikke lenge til....

7 kommentarer:

 1. Så mange lekre roser! Lurer jeg på noe om roser så vet jeg hvem jeg skal spørre :-)) Ønsker deg en fortsatt fin romjul!

  SvarSlett
 2. Nydelige roser du viser! De tåler alle sammen et tilbakeblikk! Mary Rose er bare helt fantastisk.

  Godt nytt (hage) år!

  SvarSlett
 3. For en fantastisk overraskelse! Kombinasjonen gul/fersken/rosa er nydelig! Takk for mange flotte og inspirerende innlegg dette året! Godt nytt år til deg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Så fine bilder. Masse skjønne roser i hagen din, skjønner godt du lengter til å se dem igjen. Interessant at Mary Rose klarer seg så godt hos deg. Hos meg sliter den veldig. Men at den er en av de fineste, er det absolutt ingen tvil om. Jeg elsker den kjølige fargen og det fylte, intrikate mønsteret inni. Sukk... Deilig å "se den igjen"!!

  SvarSlett
 5. Hei Mariann

  Fantin Latour er en fantastisk rose - den præsenterer sig strålende i hele udviklingen og har en spændende historie, som en frøplante der blev opdaget ved et tilfælde! Vi behøver ikke altid indviklede udspekulerede beregninger og excelark - Naturen klarer sig indimellem rigtig godt selv:)

  Du ønskes en dejlig dag herfra

  SvarSlett
 6. Så utrolig flott en hyllest du gir til rosene dine. Bra at du utvider kåringene i ulike kategorier. Det fortjener de. Jeg har virkelig kost meg med innleggene dine gjennom året og du har gitt meg stor inspirasjon. Mary Rose skal få en plass hos meg til neste år. Bare å drømme om gjenforening med alle de vakre rosene. Takk for et flott bloggår. Ser frem til å følge deg inn i 2016!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 7. Det er moro å lese om rosne dine og dine erfaringer. Jeg har blitt inspirert og har planer om roser til våren:) Godt nytt år!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...