tirsdag 11. oktober 2016

På besøk i Botanisk Hage


Fredag 16. september var vi på besøk i Botanisk Hage i Oslo. Vi var på tur til kjærestehelg i Drammen og da passet det bra å svippe innom Oslo for noen timer i Botanisk Hage. Jeg har lenge ønsket meg en tur dit og endelig fikk vi det til. Vi startet med en velsmakende lunsj på kafeen som ligger i hovedhuset på flotte Tøyen Hovedgård og etter fire timer i bil var det kjekt med litt mat. Så bar det ivei ut i hagen med fotoapparatet klart. Vi rakk ikke å utforske hele hagen, det er noen enorme områder her, men noe av hagen fikk vi da sett. Så får vi heller ta en tur neste sommer også, for dette ga virkelig mersmak! Og heldig er alle dere som bor i nærheten av denne flotte hagen og som kan hente masse inspirasjon herifra hele året rundt. Her er noen bilder fra vårt besøk i en septemberpyntet Botanisk Hage:

 Vi spiste deilig økologisk lunsj på gårdsplassen utenfor museumskafeen i Tøyen Hovedgård.
 Her var det ordentlig koselig med små bord under de store gamle trærne.
 Botanisk Hage ble opprettet i 1814 og omkranser vakre Tøyen Hovedgård.
Samlingene rommer ca 45.000 planter fordelt på 5.500 plantearter og hele hagen er på hele 150 mål. Plantene er fordelt i ulike avdelinger rundt i hagen og i veksthusene.
 I hagen foran hovedhuset finnes flotte blomsterbed, velfriserte hekker, statuer og en rislende fontene.
 Botanisk hage har to veksthus: Palmehuset (fra 1868) som ligger øverst i bildet og Victoriahuset (fra 1876) som ses i nedkant her.
 Victoriahuset er spesialbygd for Victoriavannliljen fra Amazonas som bor her. Den blomstrer over to netter, men holder seg lukket om dagen. Bladene er kjempestore og kan tåle opptil 50 kg uten å synke. Rundt dammen dyrkes det tropiske nytteplanter som kanel, vanilje og kakao.
Victoriavannliljen ses til venstre i midten her omgitt av de store bladene

Palmehuset 
 Høye palmer og trebregner i evolusjonsrommet som er det store firkantede rommet i palmehuset
 Middelhavsrommet ved siden av inneholder nytteplanter fra middelhavsområdet som oliven, appelsin og fiken. På den andre siden ligger ørkenrommet med planter som trives i tørre omgivelser.
 Vi fant også spor etter dinosaurer her...Portal dekket av klatrende humle i den flotte urtehagen

 I den systematisk hagen fant vi en hel liten åker med vakre linblomster. 
Den systematiske hagen gir oversikt over plantenes slektsforhold og viser også den store variasjonene som finnes
 Store gresskar som snart er ferdig til å høstes Over gjerdet i Oldemors hage hilser "Kyss meg over gjerdet" blidt velkommen. Oldemors hage har over 500 planter samlet inn fra hele Østlandet. Dette er også en sansehage spesielt laget for mennesker med demens.
 Lysthuset i Oldemors hage. Her finnes mengder av store pelargonier og dahliaer.

I enden av hagen med utsikt mot Oldemors hage
Langs begge museumsbygningene er det plantet mengder av rosebusker. Noen var avblomstret og helt dekket av flotte nyper mens andre fortsatt blomstret.....til stor glede for meg som er roseelsker...


I enden av den store hagen ligger inngangen til både Zoologisk og Geologisk museum samt museumsbutikken. Disse museene må vi nok besøke en annen gang...
Ikke vært i Botanisk Hage ennå? Da vil jeg absolutt anbefale et besøk der neste gang du er i Oslo :-)

Alle faktaopplysninger er hentet fra Botanisk Hage sine nettsider

3 kommentarer:

 1. For en fantastisk dag du har hatt i Oslo's vakre oase! Jeg er så takknemlig for å ha Botanisk hage som min nærmeste nabo:) Er stadig på vandring der inne. Alle årstider har sitt å by på. Nydelige bilder du har tatt.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
 2. Hei!
  Så morsomt å se et veldig kjent sted med andre kameraøyne. Innmari fine bilder.
  Ja, jeg er veldig heldig som har denne parken i nærheten.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Flotte bilder, og takk for at du deler! Det er jo så utrolig flott der, og jeg har bare vært der to ganger på våren. Det ser helt aneledes ut nå på høsten. Må nok ta en tur dit en gang til.

  Ha en fin høstuke!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...