tirsdag 15. oktober 2019

Rosesommeren 2019


Rosesommeren har vært lang og flott. Akkurat passe varm, akkurat passe med sol og akkurat passe med regn. Enkelte av rosene har blomstret overdådig mens andre har vært litt mer tilbakeholdne. Grunnen til at noen har blomstret mindre er at vi har flyttet på 15 av rosene og da blir blomstringen litt mer beskjeden hos disse.
Rosehagen har gnistret av farger og frodighet og roseduften har til tider bølget gjennom hagen. At vi i sommer har hatt både lus, glupske larver i alle størrelser, rosesikader, svartflekk og litt roserust gidder vi ikke å snakke om.
 Vi har sniffet, beundret, fotografert og kost oss gjennom sommeren. Her kommer noen av sommerens blinkskudd fra Valdreshagen vår.

 Hagens stolthet, Namdalsrosa startet som vanlig rosefesten i begynnelsen av juni med en overdådig blomstring. Buskrosa er i år blitt 2,5 m høy og omtrent 3 m bred og bokstavelig talt hele rosebusken er fylt med små gule velduftende sitrusduftende blomster.
Det begynner å bli trangt om plassen i det eldste rosebedet. Her blomstrer 'Louise Odier', 'Munstead Wood', 'Rose de Rescht' og 'Bonica 82' i fremste rekke. Bak ses 'Fantin Latour', Alexander McKensie' Gul Balsgård og 'Constanse Spry'
'Rose de Rescht'
'Constanse Spry' blomstrer på tredje året og har blitt 1,8 m høy. Ikke så verst det i sone H7.
'Fantin Latour' blir bundet vannrett ned hver vår og resultatet ser du her. Femdobbel mengde av blomster da rosebusken skyter skudd på hele greinen istedet for bare i toppen av greinen. 
'F.J. Grootendorst' med klatrerosa'Henry Kelsey' i bakgrunn
'Henry Kelsey'
Sommerens store prosjekt har vært et kjempestort rosebed i front av drivhuset. Her har hele 13 rosebusker fått plass samt en mengde stauder. Selv om blomstringa her var litt beskjeden i sommer pga flyttinga tenker jeg det virkelig kommer til å bugne her neste sommer.
 'Rosa Mundi' 

Dags Rugosa
'Rotes Pheanomen' og 'Frühlingduft' med 'William Baffin' i bakgrunnen

'Frühlingsduft' med utsikt

'Flammentanz'
I sommer har de to klatrerosene 'Flammentanz' nådd nye høyder. Hele 3 meter til værs med kaskader av røde blomster på begge sider av drivhuset.
De fire klatrerosene 'New Dawn' i klatreveggen blomstrer fortsatt ivrig etter hele seks år i hagen 
'New Dawn'
Noen roser holder det fortsatt gående i hagen nå selv etter både snøfall og frostnetter, vi nyter mens vi kan! Dette er 'Bonica 82' på blomstringsrunde nummer to denne sesongen
Det er litt jobb med en rosehage men vi gleder oss allerede til neste rosesommer!

6 kommentarer:

  1. Det er virkelig en fantastisk rosehage du har. Utrolig den Namdalsrosa. Jeg har forresten plantet en Rose de Rescht i år, håper den blir like fin som din. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg som nå er tilbake i lavlandet :)

    SvarSlett
  2. Helt utrolig flott rosehage og nydelige bilder. Hilsen fra Liv

    SvarSlett
  3. Utrolig fint Marianne! Jeg skal si du har jobbet og planlagt! Du har ikke sykdom på rosene i det hele tatt? Ser fantastisk ut!

    SvarSlett
  4. Hei Mariann.
    Helt fantastisk bilde av rosehagen øverst i bloggposten. Vanskelig å forestille seg at dette er H7! Utrolig frodige roser - og så høye! Veldig arti og inspirerende å se! :)
    Ha en fin kveld,
    Lena

    SvarSlett
  5. Namdalsrosa er jo bare helt fantastisk flott! Men de er jo ikke dårlige de andre heller. Urtolig at 'Munstead Wood' kan overleve og trives hos deg :o Men den vet selvfølgelig ikke om at det er H7.

    SvarSlett
  6. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...