mandag 30. desember 2019

Sommerens store prosjekt: Nytt rosebed


En hage er i stadig forandring og vår hage er intet unntak. Vi har stadig nye prosjekter på gang og i sommer har det store prosjektet vært et kjempestort rosebed i front av drivhuset.
En del av rosebuskene hadde vokst mer enn vi hadde regnet med og en del stiklinger hadde blitt store. Vi har fortsatt igjen en god del plen så løsningen ble et nytt rosebed. Drømmen er jo å ha bed over hele hagen og null plen, ja du vet, sånn som Claus Dalby..... 
Sommerens store prosjekt ble egentlig påbegynt året før. Plenen ble gravd opp på forsommeren 2018 men sommeren det året var som kjent både tørr og varm og absolutt ikke særlig egnet for flytting av rosebusker. Vi måtte bare legge planene på is og startet heller på ny giv tidlig i mai 2019. 
Hele 13 rosebusker har blitt flyttet til dette store rosebedet fra forskjellige steder i hagen. Vi startet tidlig for få flyttet dem før de våknet for mye av vinterdvalen. Både for å skåne dem best mulig, men også fordi en rosebusk er adskillig lettere å få flyttet uten masse blader og blomster. Vi gravde store hull til alle rosene (60 x 60). Mye jobb da vi tross alt bor på en sand/grusmorene men absolutt verdt alt arbeidet. Hullene rundt rosene blir fylt med en blanding av kugjødselkompost, vanlig jord fra sekk og den originale jorda. Jordsmonnet her drenerer godt samtidig som det lagrer varmen pga de store mengdene av stein, altså perfekt til roser. 
En mengde stauder har også blitt plukket ut og plassert i rosebedet, de er nøye plukket ut for å passe sammen med rosene i farger og fasong. 
Rosebedet er pent rammet inn med belegningsstein og ligger lunt til med sol hele dagen. Bedet langs leveggen på den andre siden er også blitt utvidet  i sommer og gangveien imellom har blitt perfekt til å kunne nyte farger og dufter på nært hold.
Rosene i bedet er: Rotes Meer, Martin Frobisher, Mary Rose, Turbo, Namdalsrose, Elle, Skotta, Therese Bugnet, Rosa Mundi, Dags Rugosa, Ritausma, Morden Centinnial og David Thompson.
Staudene i bedet er bl.a: Flekktvetann, flere forskjellige stjerneskjerm og astilber, duehode,  oktoberbergknapp, hjortetrøst, aksveronica, fagerklokke, kuletistel, sylinderfloks og potentilla.
Selv om blomstringa i rosebedet har vært litt beskjeden i sommer pga flyttinga tenker jeg det virkelig kommer til å bugne nesten sommer. Jeg kan nesten ikke vente....

August 2018: Rosebedet foran drivhuset ble gravd opp på forsommeren men ligger fortsatt brakk etter den varme og tørre sommeren
September 2018: Ny gangvei av brukte belegningsstein er på plass og nå bestemte vi oss for å utvide rosebedet ytterligere i forhold til den opprinnelige planen
April 2019: Hele rosebedet er ferdig oppgravd og klar for beplanting
Mai 2019: Det møysommelige arbeidet med å plante rosebuskene er godt i gang. Gangveien er utvidet med ei steinrekke til for å få en bredere gangvei

Begynnelsen av juni 2019: Alle rosebuskene er på plass og har fått selskap av en mengde stauder. Den ene delen av bedet langs leveggen er også utvidet og ferdig beplantet.

Juni

Begynnelsen av juli: Rosebedet er helt ferdig og bedet langs leveggen blir stadig utvidet
 Utelys har kommet på plass i rosebedet og rosebedet har fått ny omramming av lyse belegningsstein

Rosebedet har sol fra tidlig morgen til sen kveld. Her går sola ned bak fjellene i vest
Slutten av juli og roseblomstringa er på sitt aller beste
Stauder og rosebusker har breiet seg ut i løpet av sommeren og fyller godt i bedet
Kattene elsker å være i hagen og tar gjerne en liten hvil på gangveienMidten av august og siste finpussen med omramming av gangveien er ferdig


September og høstfargene har inntatt rosehagenOktober og hagen har begynt å gå i dvale


I slutten av oktober fikk alle rosene en solid haug med jord rundt "føttene". Dette er den eneste vinterdekkingen vi gjør og beskytter rosene mot det skiftende vinterværet som ofte har snø og kuldegrader den ene dagen og "grønne plener" og varmegrader den andre dagen.
Rosehagen har gått i vinterdvale og vi kan se fram til en ny spennende rosesesong med enda flere prosjekter ;-)

4 kommentarer:

 1. Hei!

  Dette var det inspirerende og spennende å se. Å planlegge og skape nye bed, er en drøm. Dette har blitt kjempefint.
  Godt nytt roseår og godt nytt år! Anne

  SvarSlett
 2. Härligt inlägg och inspirerande! Kul att se fortsättningen på din dröm...
  GOD fortsättning önskar Titti

  SvarSlett
 3. Ser veldig flott ut, både det nye bedet og resten av hagen din :-)) Jeg ønsker deg et flott nytt år!

  SvarSlett
 4. Det ble veldig flott. Fint med gangstien mellom bedene også. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...