fredag 6. november 2015

Gode naboer - Blommig FredagGode naboer er ukens tema i Blommig Fredag, og det passer jo bra ettersom sommerens store prosjekt har vært å finne stauder som kan være selskapsplanter til rosene.
Noen stauder er allerede utprøvd, kanskje flyttet på en gang eller to og har funnet den helt riktige plassen sin. Andre er stadig på flyttefot og passer ikke helt inn der de er nå. Rosehagen er som et eneste stort puslespill der brikkene skal passe sammen i både farge og fasong.
Ettersom vi kjøpte så mange roser i fjor så trengte vi enda flere stauder som kunne fylle opp i bedene, drømmen er en rosehage i cottage garden stil. Vi kunne sikkert ha kjøpt flere av de samme staudene som vi hadde fra før, men vi ville gjerne ha litt større variasjon. Så i sommer har vi jaktet på stauder som kan passe i både farge, høyde, vekstforhold og herdighet. Og jammen har vi funnet noen gode kandidater også. Du kan lese mer om våre erfaringer med stauder som selskapsplanter HER
Ovenfor ses Austinrosa "Mary Rose" som stortrives sammen med stormarikåpe (Alchemilla mollis) og rosa storstjerneskjerm (Astrantia major Roma)
Her er et utvalg med flere av hagens gode naboer:

"Rose de Rescht" og rosa kinaspir (Astilbe chinensis Pumila)

"Rose de Rescht" og rosa tvikattost (Sidalcea hybrid "Partygirl") er veldig lekre sammen

Rosa "Corylus" og praktryllik (Achillea milefolium "Kirshkönigin") matcher perfekt

"Louise Bugnet" sammen med  lysrosa stjerneskjerm (Astrantia major "Florence") og hvit astilbe (Astilbe arendsii-hybrid "Brautschler") gir et elegant inntrykk

Rød astilbe, alunrot med røde blomster (Heuchera Coral Forest Scarlet) og svart ormeskjegg (Ophiopogon planiscapus Niger) sammen med de to skarlagensrøde rosene "Hansaland" og "Robusta" samt burgunderrøde "Rotes Pheanomen" er en av rosehagens mest vellykkede sammenplantinger.  
"Hansaland"

"Rotes Pheanomen" og "Robusta"

"Rosa Mundi", lilla apotekerkattost (Malva sylv.) og rosastripet sylinderfloks (Phlox maculata "Natascha") gir et muntert uttrykk

"Louise Bugnet" og lysrosa astilbe kler hverandre godt

Lysrosa astilbe og "Rosa Mundi"
Alt kler den smukke! "Rosa Mundi" i selskap med narregulrot (Ammi majus)
Ammi majus er lekker sammen med prestekrager også...

Og jammen kan den brukes sammen med blå steppesalvie også.
Sommerblomstene Cosmos "Double Click" og evighetsblomstene "Goliath" ble ordentlig lekre sammen
Ildkaprifolen "Dropmore Scarlet" og blå kornblomst er nok litt mer sjeldent å se som naboer
Ildkaprifol og stokkroser i vakker symfoni
I klatreveggen trives rosene "Polstjärnan" og "New Dawn" godt sammen med klematisen "Rouge Cardinal" og humle (humulus lupulus)

Hosta, bregne og koreabronseblad er gode naboer i skyggebedet

De meste fargesprakende naboene i hagen i sommer var uten tvil disse: orange sibirvalmue, ildsveve og gul praktryllik (Achillea millefolium)

Nå gleder jeg meg til å lese de andre hagebloggernes innlegg med temaet Gode naboer. Disse finner du på bloggen Bland rosor och bladlöss,
klikk på bildet nedenfor

14 kommentarer:

 1. Her oser det av godt og skjønt naboskap! Du har virkelig sansen for å spleise de rette naboene sammen:) Jeg blir fylt av inspirasjon til få enda flere gode naboer i min hage til neste år. Takk for det!
  God helg til deg.
  Jannicke

  SvarSlett
 2. Du har så mange flotte roser, og Astrantia sammen med 'Louise Bugnet' var utrolig flott. Jeg skal huske på det til sommeren igjen ☺

  Vakre, vakre rosebilder!

  God helg ☺

  SvarSlett
 3. Men så många fina goda grannar di har. Den där narregulroten gillade jag mycket undrar om jag kan finna den
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvarSlett
 4. Roser og stormarikåpe er en klassiker som ikke slår feil. Storskjerm var også veldig fin venn til roser, og jeg må jo si at kombinasjonen i det siste bildet var knall:) Hva med sølvbladet malurt (den høye), den tror jeg kunne være fin til roser.

  SvarSlett
 5. Fint med rosen och stjärnflockan. Somriga fina bilder på rosor och klematis.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 6. Ja, det er litt av en kunst! jeg har ikke tenkt på Astilbe som en god nabo til roser, men det ble jo riktig vellykket :)

  SvarSlett
 7. Oj, så många snygga kombinationer du har hos dig, så vackert!
  Den fyllda rosenskäran är väldigt fin, jag köpte massor av frö till sådana i England i våras men sådde dem aldrig. Det ska jag göra nästa vår! Tack för inspirationen!

  SvarSlett
 8. Så otrolig många fina kombinationer du visar.

  Trevlig Helg

  SvarSlett
 9. Oj oj oj så många fina kombinationer, Astillbe och jag har inte varit så samspellta, inte vetat
  vad jag ska ha den till. Men så fint det var kombinationen hos dig. Jag måste titta vidare på dina bilder, den sista bilden med blomman till höger sådana skulle jag verkligen vilja ha också. Tack för all inspiration. Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvarSlett
 10. Helt fantastiskt igen jag var tvungen att kopiera och behålla dina bilder för att komma ihåg! :)

  SvarSlett
 11. Dig vill jag absolut följa! Stockrosor och kaprifol! Wow, men att få dem att blomma samtidigt här är inte lätt, är det en andra blomning på kaprifolen? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er den første blomstringa i år. Vi bor i en ganske kald sone så den blomstrer faktisk så sent. Og i år har den i tillegg blomstret veldig lenge på grunn av det kjølige været.

   Slett
 12. Lekre bilder av flotte samplantinger :-)) Fin søndag!

  SvarSlett
 13. Fantastiska kombinationer! Min favorit var "Polstjärnan" og "New Dawn" jag har sett det på bild innan och det är otroligt snyggt. Nu måste jag också fixa det någonstans i trädgården. Kul att du gillar Fantin Latour också! Den är helt magisk när den blommar.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...