torsdag 9. juni 2016

Årets roseklipp, nedfrosne roser og roseknupper


Forrige uke var det tid for å klippe alle rosebuskene i hagen. Jeg har bevisst ventet så lenge for å gi rosene tid nok til å skyte skudd. Da blir det lettere å se hvor jeg skal klippe greinene som har frosset. 
Vinteren har vært ordentlig hard mot rosene. En kuldeperiode etter jul med rundt tjue minusgrader i flere uker og uten tilstrekkelig snødekke var nok i meste laget for de litt mindre hardføre rosene.
Noen av rosebuskene har rett og slett sett helt livløse ut, men heldigvis har alle unntatt en overlevd. 
Alle fire eksemplarene av klatrerosa "New Dawn" har frosset helt ned og kommer med skudd fra rota. "Golden Showers" kommer såvidt igjen med ett skudd fra rota, mens "Rhapsody in Blue" har takket for seg. Klatrerosa "Flammentanz" foran drivhuset og "Robusta" har to greiner som har klart seg og kommer flott fra rota på resten. De andre rosebuskene har mindre grad av nedfrysning og noen ser ikke ut til å enset vinteren engang, sånn som "Polstjärnan", "Namdalsrosa", "Frühlingsduft" og "Bergrosa". Mest trist er det med mine fem flotte eksemplarer av "Fantin Latour" som i fjorsommer blomstret med hundrevis av flotte blomster. I år er rosebuskene frosset helt ned og har bare noen få greiner med skudd. Men heldigvis kommer de kraftig opp igjen fra rota så om et par år er de nok tilbake på samme nivå igjen.
For akkurat sånn er det å ha roser i en fjelldal. Man kan ikke gi opp av den grunn og noen av rosene er her bare "på lån".  I fjor vinter hadde vi en mild vinter, rosene trengte nesten ikke klipp og vartet opp med tidenes rosesommer. I sommer blir det nok en mer moderat blomstring, men roseblomstring blir det. For nå har "Bergrosa" begynt å åpne knuppene sine, "Louise Bugnet" og "Namdalsrosa" er hakk i hel og på endel av de andre rosebuskene er det også tydelig knupper.

"Rose de Rescht" har klart seg fint i vinter, men har endel nedfrosne grener
Rosegreinene klippes i overkant av de nye skuddene
Sånn ble rosegreina etter klippinga
Ferdigfrisert og klar for rosesesongen
På klatreveggen ble det veldig tomt da de tre eksemplarene av "New Dawn" som står her måtte klippes helt ned. Men "Polstjärnan" svikter ikke og har nå erobret hele klatreveggen på 3,5 x 3 meter. Greiene er behørlig bundet fast, både for mer blomstring men også fordi tornene på denne rosa er litt skumle å kollidere med.
Velfrisert og oppbundet i klatreveggen
"Louise Bugnet" er full av rosa knupper
"Bergrosa" sin 2 x 2,5 m store rosebusk er helt dekket av knupper....
og noen er faktisk på tur til å åpne seg også!

Vi har hatt strålende varmt sommervær i nesten fjorten dager nå og ting bare skyter opp av bakken, det er nesten så man ikke rekker å følge med. Men det er viktig å nyte hagen sin også og det gjør vi til fulle her i Valdres nå.

10 kommentarer:

 1. Så fing å så dyktig du er. Vil du anbefale å klippe rosene om sommeren ? Jeg har klippet de om høsten å lagt over blader for å beskytte om vinteren. Er det feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil nok anbefale at du klipper dem på våren når du ser bladskuddene har kommet. Vanligvis når bjørka får museører men i år ble det adskillig senere her pga vinteren har vært hard for rosene.

   Slett
 2. Veldig interessant å lese om dine roseerfaringer i Valdres. Og vi har mange av de samme rosene. Lykke til med Fantin Latour-rosene, gøy at de vanligvis klarer seg så godt.

  SvarSlett
 3. Hei!
  'New Dawn' har frosset ned her også. Vi beskar forsiktig i mai i håp om at de skulle komme, men barfrosten har vært hard.
  Bildet fra klatreveggen likte jeg veldig godt.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 4. Herlig å følge med på bloggen din 😊 Det finnes ikke så mange blogger med såpass spenstig beplantning i "vår" sone. Hos meg har heldigvis New Dawn greid seg kjempefint så det blit spennende å se hvordan den vokser i løpet av sommeren. Jeg skal prøve meg på endel av de samme rosene som du har. Vi har nok litt mildere vinter, men litt senere vår her i Tromsø.
  Jeg kjøpte også Aloha i fjor. Den frøs ned i løpet av vinteren, men kommer fint fra rota. Kanskje greier den seg bedre når den får etablert seg litt mer i løpet av sommeren. Blir spennende. Lykke til videre.

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke så mange roser, men vinteren har vært litt hard mot de jeg har, bortsett fra Flammentanz og New Dawn.
  Det er jo utrolig at du har så mange flotte roser der du bor! Og at de fleste ser ut til å greie harde vintre også.
  Håper rosene dine får en varm sommer og at de vil blomstre godt fremover. Riktig god helg!

  SvarSlett
 6. For en fin rosevegg du har, selv om du har måtte klippe noen ned. Håper de skyter fart og kommer fort tilbake. Ha en fin helg,
  hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 7. Så fint å se bilder av hvordan du klipper rosene! Er jeg heldig så har jeg kanskje et par å klippe selv neste år;) Roser ble kjøpt i dag, håper å få plantet de etter jobb i morgen. Gleder meg til å se bilder fra blomstringen hos dere utover sommeren:)

  SvarSlett
 8. Så bra at nesten alle rosene klaarte seg! Jeg ser at jeg skulle hatt et slikt klatrestativ til min Heidelberg-rose, den vokser oppetter en bred søyle ved inngangen, og har ofte lange greiner som slenger hit og dit når det er sterk vind. Ha en flott junihelg! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 9. Så godt at de fleste rosene er klare for nye sommergleder! Jeg er imponert over rosehagen deres og innstillingen din. Jeg er nok mindre tålmodig, og velger planter som er sikre i vårt område. Kos dere i hagen!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...