onsdag 28. oktober 2015

Med katt i hagen


Når vi er ute i hagen er det bestandig med en liten kattemedhjelper eller to. Det er veldig koselig å ha selskap og det ser ut til at kattene stortrives i hagen. De tusler rundt, lukter på alt, leker gjemsel under buskene og koser seg i sola på plattingen. Vi har fire katter, de er alle kastrerte/steriliserte og holder seg derfor alltid i nærheten av huset.
Litt tilrettelegging i hagen må til for at folk og katter skal kunne leve sammen i lykkelig hageharmoni. Så nå vil jeg fortelle hvordan vi har gjort det og kanskje kan andre katteeiere (og katteeierenes naboer) hente noen tips fra vår kattevennlige hage.

Katter elsker å klatre og ha utsikt. Vi tok ungenes gamle klatrestativ som de har vokst ifra og gjorde om til katteklatrestativ. Planker i bakkant dekker for vær og vind og flere tverrgående planker imellom laget to etasjer til. Dette stativet er flittig brukt av kattene, her klatres, lekes og soves det.
Rundt på eiendommen i skogkanten har vi laget "kattedoer". Dette er kasser fylt med porøs sand akkurat sånn som katter liker. Kassene rengjøres innimellom og sanda "luftes" (blir vendt på for å gjøres mer porøs igjen) for kattene liker ikke overfylte og hardtråkkede kasser. På denne måten slipper vi at kattene går på do i blomsterbedene hos oss og naboene.
I tillegg plantes både blomster- og rosebed tett, her er det ikke mulig å få nedpå en katterumpe (fordelen er jo også at ugress heller ikke slipper til).
Ett av blomsterbedene har litt bar jord imellom plantene og her har vi lagt på store steinheller som dekker jorda. Steinene fungerer både som varmeoppsamlere og som perfekte soveplasser for kattene. 


Kattene er veldig glad i kattemynte. Ja, så glade i denne planten er våre katter at den må gjerdes inn. Kattene blir som beruset av den deilige duften. De tygger på den, sleiker på den, spiser den og ruller seg oppå og da blir det ikke igjen så mye av selve planten. Løsningen har blitt å gjerde inn de tre store eksemplarene av arten og plassere store steinheller foran. Det fungerer veldig bra og kattene tilbringer timer foran plantene med å lukte på, rulle seg på steinhellene og kose seg. 
HER kan du lese mer om hvorfor kattemynte må beskyttes mot katter og se en liten videosnutt av kattenes ville begeistring for kattemynte

Bygging av levegger i hagen kan være en utfordring med katter. Spesielt om leveggene er lange, tette og høye. Så da vi bygget levegger i fjorhøst fant vi en lur løsning. Innimellom ble det bygget åpninger så kattene kunne komme igjennom, i tillegg gjorde dette at leveggen ikke virket fullt så massiv. Ved åpningene ble det murt tråkkheller og vi har også lagt tråkkheller (store flate steiner) gjennom bedet for å lede kattetrafikken trygt og sikkert gjennom blomsterbedet. 

Åpningene imellom leveggene gir et litt luftigere inntrykk, gir mer støtte til leveggen og ikke minst en trygg passasje for kattene så de slipper å løpe rundt eller klatre over...


Støpte tråkkheller ved åpningene og tråkkheller i blomsterbedene


Under den store verandaen er det godt å gjemme seg for en skvetten katt. For at det skal være lett å komme under i en fart har vi murt tråkkheller her også. Nedgangen blir derfor aldri sølete og glatt i sommerhalvåret. Og om vinteren gjør tråkkhellene det enkelt å måke vekk snøen så kattene kan krype ned og i sikkerhet for bl.a rev som vi har endel av på vinterstid.

På den overbygde verandaen har kattene sitt eget klorestativ. Godt å sove på og fin til å kvesse klørne på, så får de andre møblene stå i fred.

Retromøblene som står på verandaen om sommeren blir flittig brukt til å sove i

Både på verandaen og rundt ellers i hagen står det fat og fuglebad som kattene drikker vann av.
Om drivhusdørene står oppe er de gjerne inne og drikker vann av balja i drivhuset.

Fuglebadet blir nok mest brukt av kattene

Drivhuset er nok en av yndlingsplassene til kattene. Så fort drivhusdørene er åpne smetter de gjerne inn. De bruker mye tid der inne på å lukte på alle de spennende luktene, klatre opp på hyller og benker for å få utsikt gjennom vinduene eller klatre opp i godstolen for en liten middagslur.

En pute er god å ligge på...

eller pleddet i godstolen.. Ikke vekk meg! Sirikit har lagt poten over snuten og vil være i fred

Felix storkoser seg i sommersola på brosteinsplattingen foran drivhuset

Plattingen er deilig varm å ligge på når sola har varmet den opp
Det er mye spennende å finne på for en katt i en hage...
Sirikit på jakt etter mus i grønnsakshagen
Sabina elsker å ha oversikten - her på toppen av sukkerertene og blomkarsen i grønnsakshagen
Hva er det naboen (nabokatta) driver med nå da undrer Sirikit... Det er mye som må passes på!
Jasmin trives veldig godt under trærne i skoghagen
Det store verandagulvet kan også brukes til å ligge på synes Felix
Katt og kanin ♥ Sabina og Smash går godt overens
 Utkikkspost på trappa
 Den hjemmesnekrede benken som min handymann laget for over tyve år siden er flittig brukt. Den står under bjørketrærne som gir le for både innsyn, sol og regn
 På rad og rekke på hver sin pute i skyggen når sola blir for varm
Steinmurene rundt blomsterbedet er utmerket til å balansere på
Ja, det er helt sant!! Vi kattene i Valdreshagen har det veldig bra, det kan Sabina bekrefte!
Har du lyst til å lese litt mer om de fire kattene, hva slags rase de er, hvor gamle de er, hva slags personlighet de har og se flere bilder av dem så KLIKK HER

10 kommentarer:

 1. Jeg visste ikke at det finnes kattevennlige hager, men det er jo virkelig deres! Et godt sted for både mennesker og katter:)

  SvarSlett
 2. Det var noen søte hjelpere. Har ikke katt selv lenger, men det er ganske mange katter innom hagen. Så mye hjelp får jeg imidlertid ikke.:)
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Så heldige katter! Dette var virkelig et koselig innlegg Mariann:) Dere tenker virkelig på alt!
  Vi har ikke katt lenger, men savner det innimellom... Men vi er heldige å har besøk av nabokatta, Torvald, det er veldig koselig:) Han liker å følge med på fuglene på fuglebrettet, men jeg har sagt han bare får se og ikke røre...;)

  God natt:)

  SvarSlett
 4. For eit flott katteliv !!
  Heldige og skjønne katter !

  SvarSlett
 5. At dere er katteelskere på høyt nivå skjønner jeg nå ;)
  Herlige og skjønne bilder av dem, og masse flotte steder til dem i hagen deres.
  Ønsker deg ei flott helg - jeg skal inn til hovedstaden og gjøre den litt utrygg i helga sammen med en del av mine kolleger.
  Klem fra Ann Elisabeth

  SvarSlett
 6. Det er ikke så rart at de liker seg i din hage, så fint de har det.
  Min katt har sine god-plasser for jakt og kos og kommer drassende med mus støtt, de rydder opp i mye
  som en ikke liker å ha helt tett inn på huset.

  Så flotte katter du har, alle har sin personlighet og nykker tenker jeg.

  Fine bilder og god helg til deg Mariann.

  SvarSlett
 7. Herlig innlegg :-)) For noen fantastisk flotte katter du har! Nydelige :-)) jada, det er ingen hemmelighet at jeg er en katteelsker ;-D Og mange gode råd! Fin helg til deg!

  SvarSlett
 8. Herlig katte-innlegg :-)
  Og for en hageentusiast, ganske nyttig. Vi har ikke katt selv, men det er ganske mange i nabolaget, som elsker å gjøre sitt fornødne rundt om i hagen. Vi får fortsette å plante tett, netting i bed hjelper litt, og kanskje noen små sandkasser i utkanten av hagen kan hjelpe litt.
  Vi har fisk i dammene, og instinktet gjør at de sitter og jakter, egentlig litt morsomt, for eierne sier at de ikke spiser fisk, og for oss greit, for gullfisk formerer seg "veldig", og de er jo ganske flotte da der de sitter :-)
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
 9. For et herlig katte-liv!
  Kjempeflott innlegg:)
  God helg:)

  SvarSlett
 10. Herlig innlegg! Det er noen veldig vakre katter du har. Jeg har to katter og begge er kastrerte, og er inne katter. Men jeg har en luftegård hvor de kan gå ut i, og den ene tar jeg også med i bånd når været er fint. Vi har en hovedvei som er relativt nerme, og jeg har sett veldig mange katter som er drept på veien. Så det orker jeg ikke å tenke på en gang at kan skje med kattene mine. Ellers skulle jeg gjerne hatt de ute.

  God helg!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...