torsdag 14. juli 2016

Når hver dag er en rosefest!


Det er sommer, det er ferie og det er rosefest i hagen. Hver dag er det nye roser som begynner blomstringa og det er bestandig spennende å runde leveggen om morgenen. Hele hagen dufter deilig av roser og rosebuskene er tette av blomster og knupper. Det er dette som er selve hagedrømmen for oss og nå gjelder det å nyte mens rosefesten pågår.
Her er noen bilder av roseskjønnhetene som gjør sommerdagene i Valdreshagen lette og lykkelige:

Hansaland - feiende flott i rødt. De halvfylte ildrøde blomstene med svak duft står lenge og tåler godt regn. Rosebusken er remonterende og blomstrer derfor helt til høsten kommer.
Bildet øverst viser også Hansaland i sommersol. 
Dags Rugosa - Nydelige velfylte rosa blomster med en liten touch av hvitt og med en nydelig duft og blomstrer for første gang denne sommeren.
 Denne rosa har oppstått spontant hos Dag Lyngar som jeg har fått den fra og ligner ikke på noen andre roser. Derfor har den fått navnet Dags Rugosa og er som du sikkert skjønner en sjeldenhet. Gjett om vi er stolte av at akkurat denne flotte rosa trives og blomstrer i vår rosehage.

Hurdalsrose - romantiske rosa fylte blomster med en svak duft. En av Norges mest populære rosebusker og selvfølgelig måtte vi ha den i Valdreshagen. Nå er rosebusken to år gammel og endelig blomstrer den. Hele den lille busken er full av flotte romantisk rosa blomster og her gjelder det å nyte dem mens man kan, for denne rosebusken er engangsblomstrende.


Flammentanz - Røde halvfylte blomster med tydelige gule støvbærere. De to klatrerosene er plassert på framsida av drivhuset og meninga er at de etterhvert skal dekke hele framsida. Selv om endel av greinene frøs ned i vinter og rosebuskene er litt plaget av svartflekk har ikke dette stoppet selve blomstringa. De flotte røde blomstene lyser fint opp mot den hvite muren på drivhuset.


 Doggrose (rosa glauca) - enkle villroseduftende rosa blomster med tydelige gule støvbærere. Bladene er lekkert blågrønne og selv om rosebusken ikke er særlig stor ennå blomstrer den muntert. Denne rosebusken er også engangsblomstene så vi nyter den mens vi kan.


Rosa Nitida Defender (dokkerose/glansrose) - enkle rosa blomster med svak duft. I år er rosebusken helt full av disse flotte blomstene og enda er det flere knupper igjen. Busken er småvokst, faktisk bare 70 cm høy (derav navnet dokkerose) og bladene er blanke og skinnende (derav navnet glansrose).
Rosebusken er engangsblomstrende og alle insekters favoritt.
Polstjärnan - små halvfylte hvite duftende blomster. Denne slyngrosa lar seg ikke stoppe og må være den mest herdige klatrerosa som finnes. Den dekker hele klatreveggen på 3,5 x 3 meter, noen av greinene er godt over 4 meter og slynger seg bortover takbjelkene på verandaen. Rosebusken er engangsblomstrende, men hva gjør vel det når stadig flere muntre små blomster stadig dukker opp overalt. Med mange hundre roseknupper tar det en god stund før denne er ferdigblomstret.Høyere, høyere, høyere mot himmelen strekker blomstene seg

Oppunder takbjelkene på verandaen boltrer store klaser av hvite små blomster seg

På drivhusveggen har det andre eksemplaret av Polstjärnan nådd toppen av mønetMoje Hammarberg - rosa velfylte blomster som dufter helt fantastisk. Innerst har blomstene gule støvbærere og er godt likt av humlene. Dette er hagens desidert største blomster og rosebusken blomstrer ivrig hele sommeren helt til høsten kommer.F.J. Grootendorst (nellikrose) -små nelliklignende rødrosa blomster med duft i klaser opptil 20 stk. Kjent for sine mange torner. Disse to rosebuskene ble plantet 12. november i fjor (!!!) og selv om de frøs litt ned kommer de flott i år med masse blomster.

Corylus - rose enkle blomster med litt rufsete villrosepreg med god duft. Denne engelske rosebusken er sjelden i Norge og blomstrer nå for andre året på rad.

Louise Bugnet - hvite store velfylte blomster med en vidunderlig duft. En av de første som begynner blomstringa og en av de siste som gir seg. Roseknuppene er rødrosa og blomstene er hvite med enkelte rødrosa stiper på de ytterste kronbladene. Og som jeg har sagt før, denne rosebusken er et must i enhver rosehage.Rose de Rescht - karminrød velfylte blomster med opptil 100 kronblader. Duften er helt nydelig, sterk og søtlig. En av rosehagens desiderte favoritter. Rosebuskene er små og kompakte og blomstrer helt til høsten kommer. Bor du i sone H6 eller lavere er dette en av rosebuskene du bør ha i hagen.


William Baffin - halvfylte neonrosa blomster. Kanadisk hardhaus som blomstrer kontinuerlig helt til frosten tar overhånd. Kan brukes som klatrerose, men hos oss har den mer fasong som en buskrose. Har såvidt begynt blomstringa, etterhvert vil hele rosebusken være dekt av de flotte fargeglade blomstene.


Frühlingsduft - store velfylte blomster med vidunderlig duft. Fargen på blomsten varierer, med en rosa hovedfarge finnes innlag av både aprikos og gult. Blomstene er perfekt formet og jeg liker å kalle denne rosa for prinsesserose, så vakker synes jeg den er. Merkelig nok har rosebusken bare 3 (!!) blomster i år, mens den i fjor var helt overstrødd med blomster. Kanskje vi er heldigere neste år?Rotes Pheanomen - rosehagens mest rufsete roseprinsesse har lettfylte mørk karminrøde blomster med nydelig duft. Fargen er helt ubeskrivelig og er litt vanskelig å fange av kameraet. Blomstene ser rufsete ut, som om de har vært utsatt for regn, men sannheten er at de tåler regn bedre enn de fleste rosene. Rosebusken blomster uavbrutt hele sommeren og er en av mine favoritter.

Namdalsrose (William double yellow) - vi kommer ikke utenom denne flotte gule rosebusken som er selve symbolet på Valdreshagen. Det var med denne rosa min store roseinteresse startet. Gule velfylte sitrusduftende blomster dekker hele rosebusken under blomstringa. Selv om den er engangsblomstrende holder den på lenge, det tar en stund før alle roseknuppene er ferdigblomstret. Roseduften fra blomstene henger over hele rosehagen og kjennes godt til og med inn gjennom soveromsvinduet like ved.


Velkjent motiv - min lekre Namdalsrose og drivhuset i bakgrunnen

Eiendommens villroser har også fest denne sommeren. Her i muntert selskap med rosa lupiner

8 kommentarer:

 1. Hos meg er det Hansarosen som har blomstet først. Nå har de første blomstene på Finlands vita ros kommet ut - med nydelig duft. Den blomstrer før Polstjarnan hos meg. Aloha står også med knopper 😊 Jeg var også på besøk hos Hesleberg i Asker etter din anbefaling. Fikk med meg to roser hjem som handbagasje på flyet!
  Nydelige bilder fra rosene i hagen din.

  SvarSlett
 2. Hei Mariann! Den roseblomstringen du har er fantastisk, det ser ikke ut som om det har vært store mengder regn i Valdres i det siste. Nå har jeg klippet bort alle de stygge rosene, så nå håper jeg de få som er igjen får blomstre i solskinn. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 3. Kjempefin blomstring, og så mange forskjellige roser du har! Rotes Pheanomen må jeg prøve å få tak i. Så nydelig farge det er på den :)

  Ha en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
 4. Aii, jeg kan kjenne duften, takk, klem fra Beth

  SvarSlett
 5. Hei!
  Helt fantastisk. Det må være en drøm å gå rundt i hagen din.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 6. Litt av en rosehage dere har!

  SvarSlett
 7. Det ble mange fine roser hos deg til tross for en tøff vinter. :) hilsen ingeborg

  SvarSlett
 8. Fantastisk! Nydelige roser, og det er nesten så jeg kjenner duften...;)
  Dere inspirerer meg veldig og nå har jeg tre roser;)
  Fortsatt god uke:)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...