fredag 24. oktober 2014

Den vakreste rosa Fantin Latour - Blommig Fredag


I over ti år har vi hatt seks eksemplarer av rosa Fantin Latour i hagen. De første årene ble de ikke veldig høye og ikke blomstret de heller. Og ikke hadde vi særlig peiling på roser den gang.
Men så bygget vi ny veranda og fikk den lure ideen om å flytte rosene i framkant av denne. Nå kom rosene i le for vinden og fikk det lunere og adskillig mer sol. Og plutselig begynte de å vokse og gleden var stor da de første blomstene dukket opp. Ikke så mange til å begynne med (tror det kanskje hadde noe med at vi var litt harde med beskjæringen) men etterhvert har det blitt flere.
Og i år har rosene toppet alle rekorder, for det blomstret på alle greiner i store klaser.
Vi var også litt usikre på hva disse rosene egentlig het, vi hadde jo ikke spart på lappene fra da vi kjøpte dem og hadde glemt navnet. Så etter å ha studert grundig har vi funnet ut at rosene vi har er Fantin Latour. Herdighetssone på disse er H4 og det kan jo forklare hvorfor de har vært små og puslete inntil de kom i le for vinden og fikk nok sol.


Fantin Latour er en av rosene der knuppene er ganske så forskjellig i farge fra blomsten. Fra dyprosa knupper kommer lysrosa blomster som blekner til nesten hvit. Utrolig fasinerende!
Blomstene er store og velfylte, det er tydelig at rosa tilhører gruppen Centifolia, de såkalte "hundrebladsrosene".
Duften er helt vidunderlig. Hver morgen når jeg har åpnet soveromsvinduet i sommer har jeg kunnet kjenne denne sterke roseduften komme mot meg, en utrolig lykke :-)
Rosene er ganske tidligblomstrene, hos oss begynte de tidlig i juli og holdt på i godt og vel en måned.
Etter blomstring har de også vokst enormt, nå er det nærmest et buskas der det var rosebusker. Så litt beskjæring må nok til. Rosegreinene lar seg lett knekke av snøen, så planen er å få laget noen støtter og binde dem opp så de tåler vinteren bedre. I fjor hadde vi mye snø her og mange av greinene ble knekt. Det samme kan jo skje i år, så det er bedre å være føre var. 
Det har vært litt vanskelig å velge den vakreste i sommerens hage, for alle rosene og blomstene er vakre på hver sin måte. Men blant rosene er nok Fantin Latour den vakreste med sine store fyldige rosa duftende blomster. Jeg gleder meg allerede til neste års blomstring!
 


Jeg deler på bloggen Bland rosor og bladlöss og ved å klikke på bildet nedenfor kan du se flere blogginnlegg med tema sommerens vakreste 

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2014/10/sommarens-vackraste.html

15 kommentarer:

 1. Jeg skjønner godt at denne må være en favoritt. Veldig vakker!

  SvarSlett
 2. Enastående vacker ros. Saknas här, men den skulle nog inte klara zonen. Rosorna var fantastiska i år.
  /Anette

  SvarSlett
 3. Helt underbar ros!
  Ha de gott. Catarina

  SvarSlett
 4. En underbart vacker ros!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 5. Mycket vacker ros. Det är inte konstigt att alla tycker rosor är så fina det finns en till varje person
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvarSlett
 6. Magiskt! Rosor är verkligen bland de vackraste!

  SvarSlett
 7. Så vacker det är snudd på att jag känner doften!
  KRAM från mig!

  SvarSlett
 8. Fantastiskt vackra rosor. Där ser man hur viktigt det är att hitta rätt plats för varje växt i trädgården, så att de trivs och mår bra./ Titti

  SvarSlett
 9. Så vackert!
  Trevlig helg!
  Hälsningar Ewa :)

  SvarSlett
 10. Det er flott med roser, men jeg er veldig plaget med svartflekk. Så nå er det flere år siden jeg har kjøpt noen nye. Men i sommer falt jeg for fristelsen til å stiklingsformere noen fra naboens hekk :-)

  SvarSlett
 11. Hm. Och jag funderar, var jag skulle hitta plats till denna skönhet du visar...Funderar också om inte Fantin Latour räknas till en "målarros" - en av rosorna på gamla rosenmålningar av de franska impressionisterna Cezanne, Monet mfl.
  Underbara foton!
  Hälsn
  AnnA

  SvarSlett
 12. Kul att du lämnade en kommentar på mina bilder av denna enastående vackra ros så att jag fick se dina Fantin latour rosor! Allt gott! Mari

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...