fredag 29. mai 2015

Bra nok


Hva er egentlig bra nok? Er det perfekte showplanter eller planter som er litt skakke og ser litt hjemmelaget ut? I år er nok mine av det slaget som ser litt hjemmelaget ut. 

Jeg lurer egentlig litt på hva som har gått galt med frøsåinga i år, mye av det jeg har sådd har blitt litt mislykket synes jeg. En del av frøplantene har blitt lange, tynne og strantete og jeg har vekselvis skyldt på både for lite lys (men har hatt plantelys for første gang), for varmt (mellom 15-20 grader skal jo ikke være for varmt etter spiring) og for lite oppmerksomhet (har hatt det litt vel travelt og litt lite tid til dulling med plantene). Men nå har jeg en annen teori.
For jeg har sådd Cosmos for tredje gang og nå ble det endelig bra nok! 
Jeg brukte så- og kaktusjord på de to første forsøkene og vanlig blomsterjord iblandet perlite på det tredje forsøket. Og forskjellen ble stor! På tredje forsøk kom det opp kraftige stødige frøplanter og ikke sånne lange strantete planter som på de to andre forsøkene. Så nå tror jeg faktisk at det kan ha noe med jorda å gjøre. Jeg brukte vanlig blomsterjord i fjor også og da ble frøplantene veldig bra, så heretter blir det vanlig blomsterjord og perlite. 
Jeg har fått frø til to forskjellige Cosmos av Mona med bloggen Den lykkelige hagen og jeg ville jo gjerne få til disse ordentlig, derfor ble det runde tre med Cosmos denne våren. Nå gleder jeg meg veldig til blomstene kommer.
Det er ikke bare Cosmos jeg ikke har lykkes med i år. Alle de tre sortene kryddertagetes, kornblomst, blomsterert og prydtobakk er noen av frøplantene jeg ikke er helt fornøyd med. Men selv om de ikke er helt perfekte så har jeg spart på dem og håper at de allikevel skal kunne blomstre vakkert ute i blomsterbedene til sommeren. De blir sikkert bra nok!
Tomat- og paprikaplantene ser også lovende ut og skal flytte ut i drivhuset bare sommervarmen kommer. En del andre frøplanter som bl.a rød Rudbeckia, minisolsikker, anisisop og potentilla er blitt sånn midt på treet, ikke helt perfekt men ikke fullstendig katastrofe heller.
Og noen frøplanter er jeg riktig så stolt av. Månedsjordbæra er blitt flotte småplanter og venter bare på å plantes ut. Og jeg har fått til to utrolig flotte eksemplarer av Geranium "blue arenia" som jeg var så heldig å få frø til av Turid med bloggen Tuaihagen og huset. Blir spennende å se dem blomstre.
 
Så alt i alt kan jeg vel si at vårens store frøsådd har blitt - bra nok!
 
Det første forsøket - lange, krokete og strantete. Både Cosmos, tagetes og kornblomst ble ikke helt som ønsket, men må de være helt perfekte for å få fine blomster? Jeg har ikke hjerte til å kaste dem, så de har fått en sjanse til
Tredje forsøk - og endelig fornøyd med resultatet
 Mengder av flotte Cosmos er ferdig priklet
 Et forsøk på å redde de litt strantete blomsterertplantene ble å plassere flere sammen i potte med klatrestativ. Kanskje det lykkes? Flere frø er i hvert fall sådd...
 Blomsterertplantene er knepet i toppen så sjansen for at de blir fyldigere skulle jo være der
Noen blomstererter ser mer lovende ut enn andre
Blomkarse
Minisolsikker
Mange av frøplantene har flyttet ut i drivhuset. Øverst i rosa potter er det rød Rudbeckia og nederst i grønn balje er noen av de bedre eksemplarene av prydtobakk
Første gang jeg prøver å så prydtobakk - med litt vekslende resultat
Månedsjordbærplantene ser veldig bra ut
Helt perfekt: Geranium "blue arenia"
Paprikaplantene er blitt litt forskjellig i høyde
Ampeltomater 
Tomatplantene har fått blomster så her blir det tomater
Tomatjungel på soverommet til den ene "hybelboeren" - varierende høyde på de tre sortene tomater
 
 

9 kommentarer:

 1. Akkurat, så det er det som har skjedd med mine pyntekorg/cosmos også. For jeg brukte óg såjord, og makan til skrante planter, skal en lete lenge etter :( Men da vet jeg det til neste gang.
  Mye annet flott til deg da. Artig med frø når det blir noe skikkelig av dem. Ha en fin helg:-)

  SvarSlett
 2. Det er litt ergerlig når småplantene ikke blir bra, men du og du så mye fint det var her.
  Flotte tomater og paprika også.

  Jeg sådde litt sent i år, i slutten av april hadde jeg fått en del frø i jorden for da hadde jeg fått varme i drivhuset.
  Jeg synes plantene ser kraftigere og sunnere ut og de har tatt igjen mye av veksten de siste ukene.
  Blomkarse satte jeg rett ut og det har gått bra det også, men det kan jo være store forskjeller på nattetemperaturen her i vårt lange land.

  Det blir spennende og se alle disse fine plantene i blomst Marianne, god helg.

  SvarSlett
 3. Hei! En kollega skulle "være flink" og sådde i såjord. Det kom ingenting. Så forsøkte hun på nytt i vanlig blomsterjord og da ble det spiring. Selv har jeg bare brukt vanlig blomsterjord med plastikkpose over. Nå er det like før kryddertagetes fra deg blomstrer:)

  SvarSlett
 4. Bra nok i massevis! Jeg sliter med Cosmos i år jeg også. Jeg lurer på om det kalde været kan ha noe å si? I fjor ble de veldig fine, men ikke i år :(
  Geraniumen din ble kjempefin!

  God helg!

  SvarSlett
 5. Hei! Her vokser spirene i mange rare retninger. Spireevnen varierer veldig. I år synes jeg frøene fra egne cosmos har spirt absolutt best. Det kan skyldes at de som selger frø, selger gamle frø. For to år siden ble det lov til å selge eldre frø. Noen frø bør sås ferske.
  God helg! Anne

  SvarSlett
 6. Jeg pleier å så i vanlig pottejord, men får mye rart likevel. Ofte råtner spirene eller ikke spirer... Vanner ujevnt - oftest for mye for jeg er dødsredd for tørke. Feil temperatur og for lite lys... og i år har jeg satt en del av frøplantene alt for tidlig ut til herding. Trodde mai skulle bli varm. De lusespiste plantene mine i fjor tok seg bra opp. Får satse på at det ordner seg i år også :-)

  SvarSlett
 7. Dette er da bra nok i massevis!!
  Men jeg har også opplevd en litt vanskelig så-sesong dette året...mange har ikke spirt selv etter tredje forsøk,vet ikke hva det er iår,har lagt sylden på så-jorden min,men vet ikke...
  Det blir sikker nok blomster likevel:))

  SvarSlett
 8. Du har da fått til noe du da i det minste.... Kjedelig når det ikke blir som man ønsker, men noe blir det da! Blomkarsene dine ser fine ut, her har alle uten 3 dødd.... og for noen flotte geranium!:)
  Takk for tipset ang blomsterertene, -skal prøves!:)

  SvarSlett
 9. Spennende jordforsøk. Jeg sår heller ikke i såjord, men i plantejord iblandet sand, syns det fungerer greit. Jeg har ikke varme i drivhuset så mine er ikke kommet så langt før de blir plantet ut, det pleier å ordne seg etter hvert. Prydtobakken din var da fin, min var så liten da jeg pottet den om at jeg nesten ikke fant den igjen, men nå har den stått ute i en krukke en ukes tid og har begynt å vokse.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...