onsdag 3. juni 2015

Gryende pelargoniadille?


Jeg kjøpte min første stikling av duftpelargonia på planteloppemarked i fjor sommer og må bare innrømme at jeg elsker duften av bladene, de dufter deilig sitrus. Duften minner meg om barndommens sommerferier hos mormor, hun elsket blomster og hadde masse planter både inne og ute.
Stiklingen vokste seg kjempestor i løpet av sommeren i drivhuset, men jeg klarte dessverre ikke å holde liv i den i vinter. Heldigvis var jeg forutseende nok og tok stiklinger av den i høst. Og nå har jeg tatt nye stiklinger fra denne igjen. 
På hagemessa kjøpte jeg duftpelargonien "Charity", den dufter deilig sitrus og har nydelige limegrønne sjatteringer på bladene. Denne sorten dyrkes visst i hovedsak på grunn av bladene, for blomstene er små og enkle og er aldeles ikke noe blikkfang.
Stiklingen av pelargonium zonale Tango ble kjøpt samme helg på plantasjen og har også vokst seg stor og kommer nå med sine første flotte røde blomster. Den lyser virkelig opp i vinduet og jeg er helt betatt. Mulig jeg holder på å få en liten pelargoniadille? For jeg kan godt forstå at man kan få en liten dille på disse plantene.
Jeg ble ihvertfall veldig fristet av blogginnlegget til Marit på bloggen Marits hagekos og litt til der hun har give away med pelargoniastiklinger, kanskje jeg har lykken med meg og kan vinne en?
Min knøttlille pelargoniasamling skal ihvertfall utvides. Jeg har oppdaget at det finnes utrolig mange fine pelargonium og her har jeg masse å lære. Øverst på ønskelista nå står "Appelblossom Rosebud", den ser utrolig lekker ut. Kanskje jeg er heldig og finner den på hagemarked nå i sommer?

I påvente av sommertemperaturer bor disse foreløpig i vinduskarmen inne
Duftpelargonia "Charity" har små enkle blomster med lilla tegninger

Lekre velduftende limegrønne blad

Pelargonium zonale Tango "Dark Red" har en fantastisk flott rødfarge


Masse knupper på vei
Synes de ligner litt på roseknupper...
 Fjorårets blomstring på den første duftpelargonia - lekre blomster på nært hold

5 kommentarer:

 1. Ja, jeg kjenner til den dillen de. Been there, done that ;)) Hadde en gang over 100 pelargonia og fuchsia, men ble lei av alle problemene med lus om vinteren. Men jeg synes fortsatt at de er fine. Mye fint bladverk på noen av sortene også.

  Ha en fin dag

  SvarSlett
 2. Ja pelargonia er et must, men jeg må nok innrømme at jeg hadde flere typer før. Nå har jeg bare "de gode gamle" plantene som jeg har ute om sommeren og inne om vinteren. De har blitt store og fine, og jeg er veldig glad i dem. Det er utrolig mange flotte pelargonier. Appelblossom hadde jeg faktisk, men den råtnet "plutselig". Dumt jeg ikke fikk fikset en stikling av den til deg. Den har vakre blomster. Det er/var (?) ei dame som har stort utvalg av pelargonier i Løten (Det lille gartneri). Jeg vet ikke om hun fortsatt har utsalg. Kanskje hun har den? Håper det blir bedre vær hos dere også! Det regner i allefall ikke i dag, og det er da en begynnelse. I ettermiddag SKAL jeg plante i hagen, dermed basta!

  SvarSlett
 3. Ååå, så nydelege bilde av Pelargonia.
  Og så flink du er til å få di til !
  Eg har prøvt, men fekk det ikkje til, så då blir det enklast
  å kjøpe...

  Ha ein fin juni !

  SvarSlett
 4. Man kan fort bli hetet ;-)) Jeg prøver å unngå planter som må inn om vinteren.. Latskap :-D

  SvarSlett
 5. Så spennende! Jeg har bare sånn "gammeldagse" men skjønner nå at jeg bør skaffe meg minst en med duft;)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...