mandag 25. august 2014

Klatrevegger


Klatreplanter trenger noe å klatre på. 
Ettersom vi ikke liker tradisjonelle espalier har vi rett og slett laget noen selv. Disse er stramme i uttrykket og laget i metall og tre.
*
Endeveggen på verandaen mot sør er i hvit mur. Den er hele 3,5 m lang og midt på har vi tre felt med glassbyggerstein. Her har vi roser, klematis og humle.
Vi valgte å lage to lange espalier i endene og en bred kort på midten.
De lange espalierene er laget av lakkerte gamle armeringsjern og malte treklosser. Det hele er så festet med bladskruer til murveggen.
De korte er laget av noen gamle metall-espalier som ble lakkert, festet til treklosser og festet med bladskruer til murveggen. Grunnen til at vi bruker bladskruer er at vi da får espalierene ut fra veggen så plantene får luft.
Her er noen bilder etter monteringen:


Den ene lange er laget av fem armeringsjern, den andre av tre armeringsjern. Den korte i midten er laget av to gamle espalier som er satt sammen. Alt av metall er lakkert i grått og treklossene er malt grå.Ideen til de lange espalierene er hentet fra boka Snekre ute av Jeppsson og Ohlsson


Her ses bladskruene godt og det er tydelig at humla får luft og rom til å vokse 


Humla klatrer lekende lett oppover og trenger ikke oppbinding


Her ses tydelig hvordan armeringsjernene er tredd på treklossene og feste av bladskrueneKlatreveggen etter første sommeren (i fjorhøst)


Klatreveggen våren 2014. Her er slyngrosa "Polstjärnan" bundet opp for årets vekst.


Forsommer: "Polstjärnan" i fullt flor, klematis og humle på hver sin ende.

*
Vi har også klatrevegger på drivhuset. Her har vi brukt armeringsnett fra Biltema festet på treklosser og montert til vegg med bladskruer. 


Vårens spede start i ny klatrevegg på endeveggen på drivhusetMidt i juli og "Polstjärnan" er godt i gang med blomstringen

*
På motsatt side av drivhuset har vi plantet en ildkaprifol. Den har også fått klatrevegg, men her har vi delt armeringsnettet i to for å få en smalere espalier.


Smal espalier på drivhusets sørvegg


Med bladskruer kommer klatreveggen godt ut fra drivhusveggen


Ildkaprifolen er full av knupper, så nå håper jeg på finvær :-)

2 kommentarer:

  1. Så fin løsning og bruk av armeringsjern. Jeg likte godt at det ser så ordentlig og gjennomført ut. Absolutt en ide jeg skal huske på til senere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-) Kan absolutt anbefale disse, vanskelig var de heller ikke.

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...