lørdag 9. august 2014

KlematisI vår sørvendte klatrevegg har vi tre klematiser. De er fasinerende disse klematisene, klatrer selv mellom rosebusker og espalier og plutselig står de i full blomst.

I fjor ble klematisen "Rouge Cardinal" plantet sammen med slyngrosene "Polstjärnan" og klatrerosene "New Dawn". Selv om den ikke ble spesielt høy, så kom den med masse blomster. 


I år ble den klippet helt ned (10 cm over bakken) da denne klematisen er i beskjæringsgruppe 3: skal klippes fordi den kommer fra rota og blomstrer på årets nye skudd. 
Og det gjorde nå denne i fullt monn. Den klatret og snodde seg 1,5 m opp før den kom med en praktfull mengde blomster fra topp til bunn. Det er fargen som fasinerer mest med denne. Blomsten er stor (15 cm) med en fantastisk purpurrød farge. Navnet har den fått fordi fargen minner om de katolske kardinaler sine kapper.De to andre klematisene ble kjøpt i dagligvarebutikken (!!) i år. Jeg likte så godt fargen (og prisen!) og så ble de med meg hjem.
Klematisen "The President" er blåfarget og blomstret da den ble plantet. Etter å ha klatret seg nærmere 1,5 m kom det flere store flotte blomster (10 cm).
Denne er i beskjæringsgruppe 2: skal beskjæres om våren til 50 cm og blomstrer på både fjorårets og årets nye skudd. En tidlig blomstring og en noe senere blomstring.


Klematisen "Westerplatte" har en vakker fløyelsaktig mørkvinrød farge. Blomstret også ved planting. Har bare klatret under en meter, men kom med flere store nydelige blomster (10 cm).
Tilhører også beskjæringsgruppe 2.


Etterhvert blir det nok flere klematis for de er både lettstelte, klatrevillige og har et nydelig blomsterflor. Fra engelske hager sies det at man skal plante en klematis til hver klatrerose, så da er vi jo litt på vei.
Klematis finnes i mange farger og størrelser (har bare storblomstende nå) så det er mange å velge mellom.
Øverst på ønskelista er nok en tidligblomstrende alpeklematis, så da får vi se hvilken som dukker opp her i hagen.

Imens koser vi oss med vår flotte klatrevegg med roser og klematis!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...