tirsdag 15. september 2015

Gul september

Jeg er veldig glad i gult og mange av hagens sensommerblomster er gule. I disse grå regnværsdager er gult en riktig gladfarge og lyser flott opp i hagen.

Hagegullris (Solidago) er en av de eldste staudene i hagen og er godt besøk av humlene.
Krusbladet reinfann (Tanacetum vulgare "Crispum") fikk vi en liten rotklump av i fjor sommer, den har nå vokst seg betraktelig større og har flotte gule blomster. Og en ekstra bonus er det å oppdage at dette er en plantearv-plante.

Gjerdesolhatt (Rudbeckia laciniata) eller "Kyss meg over gjerdet" er også en plantearv-plante. Denne varianten har fylte blomster og heter "Golden Glow". Jeg hadde ønsket meg denne stauden siden jeg så den for første gang på Historisk Hagemarked i fjor, så da vi kom over denne på hagemesse i juni var vi ikke sene om å kjøpe med oss et eksemplar. Nå blomstrer den flott med mange fyldige gule blomster og er blitt nærmere to meter høy.
Miniatyrsolsikkene "Høstskjønnhet" ble sådd ved en tilfeldighet i våres. De er nå blitt godt over 1,5 meter høye og blomstrer livlig med 7 cm store blomster i gult. På frøposen står det at dette skulle være en fargeblanding, men alle plantene har fått gule blomster. Blomstene står lenge og lyser flott opp både ved leveggen, ved drivhusveggen og i velkomstbedet. Hver plante har forgreinet seg og har mange blomster nedover stammen.
På sørsiden av drivhuset trives solsikkene veldig godtRosehagens ene gule rose "Golden Showers" har begynt på blomstring nummer to og bryr seg ikke noe om at det regner.

Og hva er vel en hage uten storfavoritten kryddertagetes (Tagetes tenuifolia Signet Lemon)? For andre året på rad har jeg plantet masse av disse flotte velduftende gule "buskene" rundt om i hagen. Duften er nydelig og sitrusaktig. Jeg må ofte bort og bare riste i buskene for å kjenne den nydelige duften. Kryddertagetes er effektiv mot lus på rosebusker så jeg planter dem gjerne i nærheten av rosene. Jeg har lest at man også kan bruke kryddertagetes i matlaging, men det har jeg ikke prøvd enda.
De små buskene er helt dekket av små gule blomster og de blomstrer helt til frosten kommer. I år har jeg også sådd orange kryddertagetes (Tangerine Gem), neste år blir det nok noen røde også. Kryddertagetes er absolutt min favoritt blant sommerblomstene, har du ikke prøvd dem ennå vil jeg nok anbefale at du prøver dem du også :-)


6 kommentarer:

 1. Så mye flotte blomster du har i gult! Den fylte 'Golden Glow' likte til og med jeg ;)
  Når jeg ser de hos deg synes jeg de gule er nydelige, bare ikke her. Merkelig ikke sant?

  De lyser flott opp ja, og her trengs det for det øser ned så det høres her.

  Ha en fin dag i regnet!

  SvarSlett
 2. Sol, bare sol! Dette var helt etter min smak. Jeg er veldig glad i gult, men har inntrykk av at fargen ikke har så høy status i mange hager. Godt man ikke trenger å følge 'trender', men kan følge sin egen smak og det som gir en glede. Gult lyser så fint opp og er til god hjelp når solstundene blir færre utover høsten. Utrolig mange lekre sorter hos deg.

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 3. Hei! Vakre gule bilder. Høstskjønnhet ble gul her også. Tagetes fra egne frø spirer veldig godt. I år har vi hatt Linnétagetesen for første gang. Veldig fornøyd. Så frø er høstet.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 4. Herlig høstgult hos deg :-))

  SvarSlett
 5. Gult må bare til , særlig sensommer og høst :-)
  Deilig å se det gule som lyser opp i hagen. Gjerdesolhatt er vakker!. Du kan se fram til rød kryddertagetes
  også...
  Fortsett og nyt gulfargene:-)
  Eirin

  SvarSlett
 6. Ja jeg er enig i at gult "gjør seg" godt om høsten. Da begynner også bladverket å gulne eller få røde og brune farger, og skaper fine kombinasjoner. Tagetesene blomstrer fortsatt, men begynner å avta. Jeg har begynt å samle frø:)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...