torsdag 17. september 2015

Humle - humulus lupulus


Humle - med det morsomme navnet humulus lupulus på latin er en av hagens flotteste slyngplanter. Den "vanlige" sorten humle har vi hatt i mange år nå og den blir bare større og frodigere for hvert år som går. Dette en hannplante så den har ingen kongler som hunnplantene har, men er utrolig flott for det. Den står plantet ved klatreveggen, visner ned til rota hver vinter og vokser bortimot 7-8 meter hver sommer. Stenglene er kraftige, slynger seg oppover ved egen hjelp og vokser opptil 18 cm i døgnet på forsommeren. Bladene er store, kraftige og friskt grønne og veldig dekorative. Humle er riktig så hardfør og kan trolig dyrkes over hele landet.
I fjor kjøpte vi også en aromahumle - en hunnplante. Denne ble plantet på andre siden av klatreveggen og i år har den klatret helt opp til taket. Stenglene er slankere, bladene mindre og mer lysegrønne i fargen enn den "vanlige" sorten. Og så har den nydelige lysegrønne kongler.
Humle passer veldig godt sammen med klatreroser og klematis. Planen er at det skal bli flere humler i hagen, både nye levegger og muligens en pergola er under planlegging.....

Den "vanlige" sorten humle har store dekorative blad

Blomstene på hannplanta er ikke noe særlig å skryte av...Humla vokser også på undersiden av verandataket
Humla klatrer oppover veggen på espalje laget av armeringsjern og treklosser, montert med bladskruer for å komme ut fra veggen. HER kan du lese mer om hvordan vi har laget disse.
Langs verandataket klatrer den på stålwire festet i bladskruer.
Vilt og vakkert i klatreveggen med humle, klatrerosa "New Dawn" og slyngrosa "Polstjärnan"
Humle på humle - Bombus hypnorum (trehumle) på Humulus lupulus (aromahumle)
Blomstene på hunnplanta er lekre dekorative grønne konglerAromahumla vokser på enden av klatreveggen på stålwirer festet med bladskruer. Denne humlevarianten har små blad og dekker ikke fullt så godt som den "vanlige" varianten.

8 kommentarer:

 1. Hei!
  Flotte bilder Jeg er veldig glad i humle. Det finnes knappest en plante som er mer voksevillig. Derfor er den litt skummel etter noen år når rotsystemet får utvikle seg. Den tar rett og slett over. Ser at det er planter som ikke har det så god hert. Lupulus betyr ulv. Det sier litt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 2. Lekre bilder av en flott plante! Kanskje jeg må skaffe meg noen planter selv også :-)) Fin helg!

  SvarSlett
 3. Det er fint med "grønne vegger". Jeg har humle for første gang i år, og foreløpig står den i en bryggerkjele. Jeg er ikke sikker på hvor den skal få sitt endelige hjem, særlig fordi jeg er redd for at den kan bli for invaderende. Ser at jeg skulle ha skaffet meg hunnplanten i stedet for "mannen", men, men... God helg!

  SvarSlett
 4. Humler vokser fort og dekker rakst, så det er en villig plante å ha. Visste ikke at det var han og hunplanter, så da lærte jeg noe nytt T Konglene er virkelig flotte.
  Ha en fin helg :-))

  SvarSlett
 5. Jeg måtte fjerne min etter mange år, for den hadde så utrolig mengder med lus hvert år:( Mulig det finnes humle som ikke får lus?
  Konglene brukte jeg i små gasposer som ungene la under hodeputene sine. Da sovnet de fort:-)
  Flott plante! Ha en fin fredag:-))

  SvarSlett
 6. Humle inneholder vel også naturlig østrogen, som kan lindre plager i overgangsalderen. Ikke verst bare det :) Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 7. Nyttig lesestoff! Jeg har ikke mye erfaring med den, så dette var interessant.

  SvarSlett
 8. Så flott humlen din er. Min måtte jeg fjerne i år fordi den aldri ble noe fin, men det hadde kanskje noe med jordforholdene å gjøre. Kanskje prøver jeg igjen senere.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...