tirsdag 21. juli 2015

Rosefest ♥


Med 21 forskjellige rosebusker som blomstrer i hagen akkurat nå kan man vel si at det er rosefest! 
Noen av rosene er på hell, sånn som Bergrosa, Doggrosa og Namdalsrosa. Noen er godt i gang som "Frülingsduft", "Golden Showers", "Corylus" og "Moje Hammarberg". Noen har akkurat startet festen sånn som "Mary Rose", Rosa "Nitida Defender", "Rhapsody in Blue" og "Fantin Latour". Og noen har holdt på en stund og kommer til å fortsette lenge ennå, sånn som "Louise Bugnet" (se blogginnlegg HER) og "William Baffin". Noen har faktisk ikke begynt enda heller, men er full av blomsterknupper sånn som "Rosa Mundi", "New Dawn" og Hurdalsrosa.
Dagens billedkavalkade er fra rosehagens nydelig roseprakt. Litt av et syn og en roseduft som er helt ubeskrivelig (synd blogginnlegg ikke er med duft!) og som jeg virkelig storkoser meg med så ofte jeg kan, for det er nå det skjer. Her hos oss, i Valdreshagen!  Hele 470 meter over havet, i en fjelldal med lange vintre, mye vind og korte sommere. Og midt oppi dette har vi skapt oss en herlig liten oase, en rosehage! Så kom og bli med på rosefest i rosehagen vår :-)

Kanadiske "William Baffin" har virkelig slått seg til foran leveggen og blomstrer muntert over hele rosebusken med sine flotte dyprosa/fuksiarøde halvfylte blomster. Heldigvis er denne tøffingen remonterende og kommer til å blomstre helt til frosten kommer.


Austinrosa "Mary Rose" har akkurat begynt blomstringa med sine store velfylte rosa blomster.  Masser knupper lover bra og så dufter blomstene nydelig. Remontrerer gjør den også i tillegg til å være en av de mest hardføre Austinrosene (H6)
Tidligere i vår frøs alle bladene på rosebusken, men det ser ikke ut til å ha stoppet hverken blomstringa eller de nye bladene som ser helt friske og fine ut.


"Flammentz" er helt dekket av karminrøde halvfylte blomster. Dette flotte eksemplaret ble kjøpt i våres og står på høyre side av drivhuset. På venstre side står fjorårets eksemplar full av blomsterknupper som bare venter på å få springe ut.
Rugosahybriden "Moje Hammarberg" er nå på sitt vakreste og er dekket av store fylte velduftende rødlilla blomster. Den lave buskrosa er ekstremt herdig (H7-8) og remontrerer kontinuerlig. Duften minner meg om rosene på klittene i Danmark og gir en deilig sommerfølelse.

 Vakre "Frühlingsduft" blomstrer fortsatt rikt med sine velduftende fylte rosa blomster med innslag av både gult og aprikos. Jeg sitter ofte på kne her og bare "sniffer" på den deilige duften. Blomstene er også utrolig vakre, en riktig prinsesserose.
Den tyske rugosahybriden "Rotes Pheanomen" blomstrer for første gang siden vi kjøpte den i fjor. Masse mørke roseknupper har avslørt store lettfylte mørk rødlilla blomster med deilig duft. Fargen er faktisk så mørk og fløyelsaktig at jeg har litt problemer med å få gjengitt den. Den har tydelige støvbærere og er riktig så flott fullt utslått. Remontrende er den også så jeg håper jeg får tatt noen blinkskudd etterhvert.

Drømmerosa "Rhapsody in Blue" har startet sesongen med en lekker blåfiolett blomst godt gjemt innimellom bladene. Rosebusken har vokst til nesten dobbelt størrelse siden i fjorsommer og har masser av roseknupper på alle greiner. Med en herdighet på H4-5 skulle den vel strengt tatt ikke klart seg hos oss, men jammen har den tenkt å glede oss i sommer også. Det kommer nok flere bilder etterhvert av denne nydelige rosa.
Nyinnkjøpte "Louise Odier" er full av knupper og med en ferdig utsprunget velfylt lekker rosa blomst som dufter nydelig lover dette nye bekjentskapet godt.
Ny er også kanadiske "Alexander Mackenzie".  Masse mørkerøde knupper står klare til å glede oss med mørkerøde blomster, dette blir spennende.
"Rose de Rescht" kommer med stadig nye roseknupper og blomstrer villig med de nydeligste små velduftende velfylte purpurlilla blomster. Så begeistret ble vi for denne rosa at vi har kjøpt enda et eksemplar til rosebedet foran verandaen.

Ildrøde "Hansaland" og skarlagensrøde "Robusta" fortsetter fargefesten og det har de tenkt å fortsette med til langt utpå høsten. Disse to er et ordentlig blikkfang i rosehagen med sine mange flotte røde blomster.
Rosa "Nitida Defender" sin første blomst er godt gjemt mellom bladene og er heller ikke så stor som den pleier. I år har den nok brukt kreftene sine på å sette rotskudd, disse har dukket opp overalt i bedet opptil flere meter unna. Den varter opp med bare noen få roseknupper også, så her gjelder det å nyte de få blomstene som kommer, får håpe de neste blir litt større.
Og foran verandaen har selveste kronjuvelen i rosesamlinga mi startet opp blomstringa. De fem rosebuskene "Fantin Latour" som ble bundet opp på ekte Claus Dalby vis i vår (det kan du lese mer om HER) er helt dekket med mengder av roseknupper og nå har noen av dem sprunget ut. 
De dyprosa roseknuppene blir til store velfylte lysrosa blomster som blekner i farge etterhvert. Blomstene dufter helt nydelig og du kan kjenne roseduften over hele hagen under blomstringa.
Det kommer garantert flere bilder etterhvert som roseknuppene blir til nydelig velduftende blomster.Slyngrosa "Polstjärnan" med sine nærmere fire meter høye greiner er dekket av hundrevis av små roseknupper og har såvidt startet blomstringa. Her og der dukker disse små søte duftende hvite blomstene opp og vil snart dekke hele klatreveggen. Det vil nok bli litt av et syn!
Denne rosa er ekstremt herdig (H8) og hos oss vokser den enormt. Er du på utkikk etter er veldig hardfør klatrerose som ikke trenger stell så er dette rosa for deg. 

10 kommentarer:

 1. Rosehagen hos dere må være et syn! Moro at det går an å få til roser også endre steder enn "i sør". Jeg likte godt rose sammen med marikåpe.

  SvarSlett
 2. Med ditt klima er det jo helt utrolig at du kan ha så mange flotte roser! Veldig gøy å se alle sammen :)
  Likte spesielt godt 'William Baffin' og 'Fantin Latour'!

  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 3. Hei!
  For en imponerende rosesamling du har av vakre roser. De ser sunne og flotte ut. Jeg sliter med å få til roser.
  God julikveld! Anne

  SvarSlett
 4. Hei Mariann

  Lækre roser du viser!
  William Baffin var ny for mig, men det viser sig bare at min leverandør har sat den under "climbers" og ikke under canadensiske - roserne fra Morden er fantastiske!;)
  Nå, Rotes Pheanomen fik jeg også sidste år og jeg deler din begejsting - den har hidtil slået Munstead wood i farvedybde!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 5. Så mange flotte roser du har :-) Det er en herlig tid nå som de setter i gang sin blomstring for fullt.
  Ha en fortsatt riktig fin sommerdag
  Stein

  SvarSlett
 6. Flotte roser du har! Frülingsduft har jeg ønsket meg lenge. Jeg har hørt den er vanskelig å få tak i, iallefall til meg.
  Flammentanz kalles ofte Trønderrosa her, fordi det er så mange som har den, og at den tåler mye regn.
  Jeg har ikke så mange roser, men min favoritt av de få jeg har, er Astrid Lindgren. I år går alt så tregt, så ikke før nå begynner Flammentanz blomstringen og Hurdalsrosa blomstrer fortsatt.
  Ha en fin fin onsdag!

  :-)

  SvarSlett
 7. Roser er bare SÅ nydelig....Du må ha en helt lekker hage nå om dagen!!
  Takk for omvisningen :) og fortsatt god sommer til deg :)

  Klem fra Ann Elisabeth

  SvarSlett
 8. Så masse flotte roser 😊 Takk for du deler med oss som leser bloggen din ( og ikke har en eneste rose...)

  SvarSlett
 9. Utrolig mange roser du får til, og så frodige de ser ut. Liker dem alle sammen, men jeg falt særlig for Rapsody in Blue. Kos deg med roseblomstringen.

  SvarSlett
 10. Dette var litt av en roseguide!! Morro å se de fine sortene du har. Fantastiske bilder. Spesielt det av Louise Odier. Det gikk rett til hjertet. Det var så jeg hørte englene synge.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...