torsdag 20. august 2015

Ellevill roseblomstringDet har vært en fantastisk rosesommer og tre av rosene har virkelig vist seg fra sin beste side og vartet opp med en ellevill roseblomstring.
"Fantin Latour" startet blomstringa i begynnelsen av juli med sine nydelige rosa velduftende fylte blomster og blomstringa har bare økt i intensitet siden. Mange hundre blomster har i løpet av juli og august dekket de fem rosebuskene og det ser ikke ut til at de skal gi seg på ei god stund enda.
I vår ble rosebuskene bundet opp for rikere blomstring (det blogginnlegget finner du HER) og det er ingen tvil om at dette har gitt opptil 5 ganger så mange blomster, akkurat som Claus Dalby påstår.
"Fantin Latour" tilhører hundrebladsrosene og er av ukjent opprinnelse. Rosa ble funnet ca 1900 og fikk navnet sitt først i 1920-1930 årene da den ble oppkalt etter den kjente blomstermaleren Henry Fantin Latour.


Prinsesserosa "New Dawn" koser seg i klatreveggen. De tre klatrerosene har nesten nådd toppen av veggen og har virkelig tenkt å overøse oss med sine vakre blomster i år for her er det massevis av knupper. Endel er allerede i blomst og med sin sarte rosafarge fyller de fint ut mellom klematis, humle og slyngrosa "Polstjärnan". Blomstene dufter nydelig og er perfekt formet og ser nesten ut som marsipanroser.
"New Dawn" er en amerikansk klatrerose fra 1930 og ble kåret til Verdensrose i 1997. Rosa er Norges mest brukte klatrerose, kanskje ikke så rart med de vakre velduftende blomstene. I tillegg er den remonterende og blomstrer helt til snøen kommer her i Valdres.I klatreveggen blomstrer fortsatt slyngrosa "Polstjärnan" med sine små hvite blomster etter å ha holdt på siden begynnelsen av juli. Den har i sommer vært litt av et syn og det er litt rart å tenke på at dette bare er en eneste rose. 
"Polstjärnan" er ei finsk slyngrose fra 1937 med sterk vekstkraft og er ekstremt herdig.
På tre år har den vokst enormt og dekker nå hele klatreveggen som er 3,2 meter lang og hele 4 meter høy. Til våren blir det nok litt uttynning så de tre klematisene og de tre klatrerosene "New Dawn" får bedre plass.

7 kommentarer:

 1. Underbart, så vackra bilder. Tack för en fin start på fredagen med alla rosor.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvarSlett
 2. For en helt fantastisk roseblomstring!
  Nydelig :)

  SvarSlett
 3. For en nydelig og overveldende blomstring!! Knallfint rosesorter du har, og flott form er de i!! Nydelig å se hvor fint de blomstrer. Søte farger og fin vekstform.

  SvarSlett
 4. Så fine de var. Tenkte å spørre deg, er det noen av rosene du har som ville klart seg på fjellet, sånn i 1000 meters høyde?
  Hilsen ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, ble litt usikker der. Men jeg vet at enkelte har Hurdalsrose på stølene her oppe og det fungerer visst bra. Kanskje Bergrosa (Pendulina) kunne klare seg så høyt, den er jo utrolig hardfør.

   Slett
 5. Fantastisk blomstring hos deg! Jeg ble bitte litt misunnelig ;-D God søndag!

  SvarSlett
 6. Du har virkeligløst "rosegåten". Det ser helt fantastisk ut!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...