tirsdag 25. august 2015

Stauder som selskapsplanter


Sommerens store prosjekt har vært å finne og prøve ut stauder som kan være selskapsplanter til rosene. Vi ønsket ingen "rosepark" men en litt mer utemmet rosehage, sånn litt i retning av en cottage garden. Roser og stauder i skjønn harmoni er drømmen.
Jakten på staudene startet egentlig i fjor samtidig som rosehagen ble utvidet og i år har vi funnet enda flere aktuelle kandidater. Kriteriene er at staudene må være hardføre, voksevillig og de må matche fargene til rosene.
Noen av staudene har allerede blitt favoritter og passer perfekt der de står. Andre bør nok flyttes og erstattes av noen som passer bedre. Rosehagen er som et puslespill der det gjelder å finne de riktige brikkene som passer best sammen. Ordentlig spennende er det og resultatene lar absolutt ikke vente på seg. 
Her er noen av sammenplantingene og staudefavorittene i rosehagen nå.

Sukkertøystripete rosafargede "Rosa Mundi" og fløyelsaktige burgunderrøde "Rotes Pheanomen" kler hverandre godt. Og nå har de fått selskap av lilla apotekerkattost og rosestripete sylinderfloks. Sammenplantningen ble både leken og lekker, denne var vi heldige med.  
Phlox maculata "Natascha"
Malva sylvestris (Mauretansk kattost/apotekerkattost)


De to røde rosene Hansaland og Robusta har fått selskap av rød astilbe og alunrot med flotte røde blomster. Den røde astilben har såvidt begynt blomstringa men har lenge vært et blikkfang sammen med de røde rosene som den matcher perfekt. Den lekre alunrot (Heuchera Coral Forest Scarlet) er ny i år og etter å ha blitt flyttet en gang har den nå funnet sin plass. Blomstene er lekkert røde og til forskjell fra de fleste av arten alunrot har den ikke spesielt dekorative blad.

Astilbe (usikker på om dette er japanspir eller arendspir)

Heuchera Coral Forest Scarlet

Bortenfor disse to har svart ormeskjegg (Ophiopogon planiscapus Niger) fått sin plass. De mørke bladene matcher de røde rosene og staudene perfekt.
De to rosebuskene "Louise Bugnet" har selskap av hvit astilbe og lysrosa stjerneskjerm
Astilbe arendsii-hybrid "Brautschler"
Astrantia major "Florence"

Blå steppesalvie har sin faste plass sammen med de to rosene "Louise Bugnet". Den blå fargen er flott sammen med de hvite blomstene på rosene. Når steppesalvien er avblomstret får den en  blålilla farge som også kler rosene perfekt.
Steppesalvie
Den lekre rosafargen på kinaspiret matcher de to "Louise Bugnet" rosene. Ved siden av står rosa Corylus som er nå er ferdigblomstret og bak ser vi fargesprakende "Rosa Mundi".
Kinaspir (Astilbe chinensis Pumila)
Praktryllik (Achillea milefolium "Kirschkönigin") matcher perfekt rosa Corylus.
Austinrosa "Mary Rose" storstrives sammen med stormarikåpe og stjerneskjerm "Roma". Stormarikåpa sin gulgrønne farge framhever rosene perfekt og er en av favorittstaudene i rosehagen.
Stormarikåpe (Alchemilla mollis)
Storstjerneskjerm (Astrantia major Roma) har en nydelig rosafarge som kler rosene godt
Ny i år og allerede en favoritt er den rosa kattehalen. Foreløpig står den i bedet foran leveggen og fargen matcher rosa "Willam Baffin" litt lenger bort i bedet. Denne må nok flyttes etterhvert. 
Fargen er virkelig utrolig lekker! 
Kattehale (Lythru salicaria "Robert")


Lekker er også den nye rosa tvikattost som akkurat har begynt blomstringa. Blomstene ligner små stokkroser og fargen er lekkert rosalilla. Denne står i rosebedet sammen med de tre rosene "Rose de Recht" og fargene ser ut til å matche bra. Blir spennende se hvordan det blir når den blomstrer for fullt.
Tvikattost (Sidalcea hybrid "Partygirl")

6 kommentarer:

 1. Her var det mange lekre samplantinger :-)) Ellers vet jeg mange kombinerer roser og geranium? Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har også en geranium i rosebedet :-) Den blomstrer ikke akkurat nå men har fått nye knupper så kanskje den rekker å vise oss kombinasjonen før høsten.

   Slett
 2. Oi, kattehalen var fin! Ellers synes jeg den røde rosen sammen med alunrot og astilbe var lekkert. Stormarikåpe passer til alt! Getanium kunne være et tips. Jeg driver og samler frø fra mine nå. De er blå og av de storvokste slaget. Du kan få frø hvis du vil.

  SvarSlett
 3. Så mange flotte stauder og kombinasjoner du har sammen med staudene! Jeg visste ikke at ormeskjegg gikk hos deg. Har slitt med å få den til her. Tror jeg skal prøve den igjen, for de er så fine :)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 4. Oooh la la! Her var det rene godteposen. Så mange vakre kombinasjoner. Noen kjente og mange nye til inspirasjon. Jeg har vært sent ute med å plante roser på Enerhagen, så hos meg har det blitt litt omvendt..Rosene må finne sin plass blant allerede etablerte stauder:) Men det fine er jo at vi kan ombøblere og finne nye og bedre kombinasjoner fra år til år.
  Ha det så godt.
  Jannicke

  SvarSlett
 5. Vilken härlig rabatt! Fina färger! Mycket romantiskt.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...