lørdag 15. august 2015

Rosesommer


I år har det vært en ordentlig rosesommer i Valdreshagen. Selv om det har vært kjølig og til tider dårlig vær har vi sluppet unna den verste nedbøren. Kombinert med en mild vinter så har det vært ideelt for rosene som virkelig har vist seg fra sin beste side i sommer. Blomstene står lengre også pga det kjølige været og det er absolutt ingen ulempe.
Det er hele 19 forskjellige roser som fortsatt blomstrer i hagen. Noen er nå på hell og noen har faktisk akkurat begynt sånn som rosa på bildet ovenfor: Rosa Mundi. 
Rosa Mundi (Versicolor) er en historisk engelsk buskrose fra 1500-tallet med lekre sukkertøystripete store blomster i rosanyanser (H6). Den blir også kalt "polkagrisros" pga stripene og er verdens mest solgte stripete rose. Duften er sterk og søtlig og kan kjennes flere meter unna. Rosebusken er ikke så høy og har nå roseknupper over det hele. Den lyser flott opp i rosebedet med sine muntre farger og var vel verdt å vente på. 
"Rotes Pheanomen" har rosehagens mørkeste farge. Blomstene er lett fylte og mørk rødlilla fløyelsaktige med nydelig duft og tydelige støvbærere. Fargen er så mørk at det er litt vanskelig å gjengi riktig fargetone, den må nesten oppleves. Den tyske rugosahybriden er remontrende, har god herdighet (H6) og trives godt. Hele rosebusken er nå dekket med roseknupper så her blir det nok en langvarig blomstring til stor glede for oss.
"Rotes Pheanomen" står sammen med "Rosa Mundi" i rosebedet og sammen kler de to hverandre veldig godt.


"Rhapsody in Blue" har for alvor startet blomstringa. Knuppene er rødlilla, blomstene er blåfiolette og får gradvis mer blåfarge ettersom de blir eldre. Blomstene er nydelige med sitt kremhvite midte og gule støvbærere og dufter deilig krydderaktig.
"Rhapsody in Blue" er en engelsk buskrose fra 1999 som det tok hele 25 år å utvikle og jeg må si at resultatet ble veldig bra. For meg er dette drømmerosa som jeg forelsket meg i første gang jeg fikk se den og nå bor den altså i hagen vår. I tillegg til at den faktisk ser ut til å trives her med en herdighet på bare 4-5 så er den også remonterende.


Foran drivhuset har den andre klatrerosa "Flammentanz" startet blomstringa for fullt. Den ble angrepet av soppsykdom i våres og fikk masse gule blader som falt av. Men etter en runde med atamonblanding kviknet den til, noen blader er blitt brunprikket men ingen flere er blitt gule eller falt av. Nå har alle roseknuppene slått ut i full blomst og selv om bladverket er litt redusert ser den flott ut der den står på forsiden av drivhuset.

Fantastiske "Frühingsduft" er snart ferdig med sin hovedblomstring og har bare noen få blomster igjen nå. Disse er litt annerledes enn de andre har vært, ikke fullt så fluffy men nydelige allikevel. 
Rosebusken har blomstret overdådig i over 5 uker med sine lekre rosa/gul/aprikos velduftende blomster og er en av favorittene i rosehagen. 


Knupp nummer på to på stiklingen av Constanse Spry fra i fjor har slått ut i full blomst. På bildet ovenfor har den fått selskap av klematisen "Rouge Cardinal". Selv om selve rosa er bare 35 cm høy enda så har den altså hatt hele to blomster i år. Blomstene er litt mindre i størrelse og ikke fullt så fylte som de skal være, men likevel flott å se på og dufter nydelig. 
Tre av rosene (Fantin Latour, Polstjärnan og New Dawn) har en slik ellevill blomstring i år at det blir et eget blogginnlegg om dette som kommer om noen dager.
Og så må jeg jo ha med noen bilder av de andre rosene som fortsatt blomstrer. Det er ren nytelse å se og lukte de flotte rosene som ser ut til å storkose seg i sommersol i Valdreshagen.

Austinrosa "Mary Rose" har virkelig vært flott i år og blomstret overdådig. Hovedblomstringa synger nå på siste verset, men det er et veldig vakkert vers da!
Kanadiske "Louise Bugnet" er remonterende og produserer stadig nye lekre rødrosa roseknupper som blir til velduftende flotte hvite blomster. Denne flotte rosa er et must i rosehagen!
"Louise Odier" er en av de nye favorittene i hagen med sine store lubne rosa velduftende blomster. Og at dette var Sigrid Undset sin favorittrose skjønner jeg godt, den er virkelig nydelig.
Kanadiske "Alexander Mackensie" er ny i år og litt av en overraskelse. Den nydelige duften minner om stilkroser og fargen er en utrolig lekker rødrosa variant.
Portlandrosa "Rose de Rescht" er remonterende og det dukker stadig opp nye knupper som blir til de lekreste rosa velduftende blomster. Denne rosa sies å være en liten kraftplugg og egner seg bra for nybegynnere. Hos oss er den ny av året og foreløpig ser den veldig lovende ut. Ja, faktisk har vi kjøpt to stykker til av denne flotte rosa så man kan vel trygt si at vi er fornøyde.
En av årets siste blomster på "Rosa Nitida Defender". Er vel den eneste rosa som i år har levert mindre blomster enn vanlig. Men jeg tenker det skyldes at den har brukt energien på å lage rotskudd som har dukket opp flere meter bortenfor i bedet istedet for å lage flotte blomster. Neste år blir det kort prosess med alt som minner om rotskudd!

8 kommentarer:

 1. Dere må være beviset på at det går an å ha nydelig rosehage i "kaldere strøk":) imponerende!

  SvarSlett
 2. Wow, så många vackra rosor du har.
  Kram Maria

  SvarSlett
 3. Skal si du har mange flotte roser, ja! Nå merker jeg forskjellen godt på ditt klima og her, for min Rosa Mundi er avblomstret for lenge siden. Men jeg nyter gjerne dine bilder av den en gang til, for jeg liker den veldig godt :)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 4. Hei hei! Jeg kunne nesten kjenne duften helt til Bergen :-)) Jeg har ingen roser i haen men det betyr ikke at jeg ikke setter pris på dem :-)) Og finner jeg den rette så flytter den nok inn i hagen! Gleder meg til å se drivhuset ditt i Hagetidend! Fin ny uke til deg!

  SvarSlett
 5. Så mange flotte roser! Og knallgode bilder av dem!! :):)

  SvarSlett
 6. Så mange flotte roser du har! Og den første er så morsom i fargene.
  Nyt sommervarmen!

  :-)

  SvarSlett
 7. Å herreguuuud for noen flotte roser dere har!!! Nydelige bilder♡ og jeg får enda mer lyst på noen roser selv til neste sommer;)
  Veldig inspirerende Mariann:)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til meg, det synes jeg er koselig :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...